bara

Utilizarea materialelor plastice in ambalare

Utilizarea materialelor plastice in ambalare

Utilizarea materialelor plastice in ambalare

10:19 04 August in Despre altele, Natura
0 Comments
Share Button

Succesul comercial al materialelor plastice ca produs de ambalare se datoreaza unei combinatii de flexibilitate, rezistenta, usurinta, stabilitate, impermeabilitate si usurinta de sterilizare. Aceste caracteristici fac din materialul plastic un ambalaj ideal pentru tot felul de utilizatori comerciali si industriali, atat in ​​formele flexibile cat si in cele rigide.

Ambalarea produselor plastice de exemplu, nu afecteaza gustul si calitatea produselor alimentare. De fapt, proprietatile de bariera ale materialelor plastice asigura faptul ca alimentele isi pastreaza gustul natural, protejandu-l de contaminarea externa. Mai mult decat atat, versatilitatea sa inegalabila este demonstrata intr-o multitudine de aplicatii, cum ar fi ambalaje pentru carne proaspata, fructe si legume, sticle pentru bauturi, uleiuri si sosuri comestibile, tavi pentru iaurt, caserole de unica folosinta si cutii, etc.

Avantajele ambalajelor din plastic

Urmatoarele sunt doar cateva dintre avantajele oferite de ambalajele din plastic:

Cel mai usor material de ambalare

In timp ce peste 50% din totalul marfurilor europene sunt ambalate in materiale plastice, acestea reprezinta doar 17% din greutatea totala a ambalajelor de pe piata. Mai mult, aceasta pondere a fost redusa cu 28% in ultimii 10 ani!

Ambalajul usor inseamna incarcari mai usoare si mai putine camioane necesare pentru a livra aceeasi cantitate de produse, contribuind la reducerea energiei de transport, la reducerea emisiilor si la reducerea costurilor de transport. De asemenea, ajuta la reducerea cantitatii de deseuri generate.

Conservarea alimentelor

Ambalajele din plastic protejeaza igienic si pastreaza alimentele perisabile mai mult timp. Acesta ajuta la reducerea deseurilor si a utilizarii conservantilor, mentinand in acelasi timp gustul si valoarea nutritiva a alimentelor.

Convenabil si inovator

In zilele noastre, oamenii doresc ambalaje cu o identificare si o etichetare clara, usor de deschis si de utilizat. Ambalajele din plastic evolueaza pentru a oferi exact asta. In viitorul apropiat de exemplu, se estimeaza ca se vor integra cipuri RFID tipprimate (identificare cu frecventa radio) bazate pe polimeri conductori, oferind informatii pretioase despre calitatea si starea produselor.

Sigur si igienic

Ambalajul din plastic protejeaza impotriva contaminarii alimentelor de catre germeni de-a lungul lantului, incepand de la fabricatie, distributie, depozitare pana la afisarea produselor la raft.

Inchiderile rezistente ala ambalajelor si ale cutiilor si caserolelor, ofera protectie si securitate suplimentara, in timp ce ambalajele transparente permit oamenilor sa priveasca produsele alimentare fara a fi nevoite sa le atinga, sa le contamineze cu agenti patogeni si alti daunatori. In aplicatiile medicale, materialele plastice mentin siguranta si integritatea marfurilor sterile.

Cu toate acestea insa, si materialele plastice traditionale au unele dezavantaje, iar cel mai important dintre acestea este legat de degradare. Se stie faptul ca materialele plastice traditionale sunt foarte rezistente, insa acest lucru face ca datorita substantelor chimice pe care le contin, sa dureze zeci sau chiar sute de ani pentru a fi degradate in totalitate.

Din acest motiv, producatorii de ambalaje au introdus in uz materialele plastice biodegradabile, astfel ca intalnim in prezent pungi si sacose biodegradabile, caserole si cutii de unica folosita biodegradabile, etc.

Avantajul major al ambalajelor biodegradabile, iar aici discutam si despre pungi biodegradabile si compostabile cat si de caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, este ca se descompun mult mai repede decat alternativele din plastic traditional.

Practic, este nevoie de doar cateva luni de zile astfel incat, deseurile din materiale plastice biodegradabile sa se descompuna in totalitate. In plus, nu elibereaza in mediu substante toxice (pentru ca nu contin astfel de substante), ceea ce inseamna ca nu sunt in nici un fel daunatoare.

In aceste conditii asadar, este lesne de inteles de ce au inceput sa fie eliminate ambalajele din plastic traditional, si cutiile si caserolele de unica folosinta, iar in locul lor au aparut caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, sau pungi si sacose biodegradabile si compostabile.

No Comments

Post A Comment