bara

Turbosuflanta: ce este si pentru ce este

Turbosuflanta: ce este si pentru ce este

Turbosuflanta: ce este si pentru ce este

14:46 14 December in Auto
0 Comments
Share Button

Turbosuflanta este o componenta a motorului de care nu s-a mai auzit de multi ani: primele clisee, si anume ca ar fi potrivite doar pentru motoare mari precum cele ale navelor sau chiar ale camioanelor.

Turbosuflanta, cum functioneaza

Functia turbosuflantei este pur si simplu de a creste volumul de aer din interiorul cilindrilor: mai mult aer inseamna mai multa putere in procesul de explozie. Turbina si compresorul functioneaza in relatie foarte stransa unul cu celalalt: turbina este activata cu gazele de evacuare fierbinti care de fapt isi autoalimenteaza miscarea; compresorul, pe de alta parte, este activat atunci cand aerul este aspirat in sistem. a fi comprimat.

Evident, aerul nu este suficient: pentru ca turbosuflanta sa functioneze cat mai bine este nevoie de un amestec de aer si combustibil, cu cat se introduce mai mult combustibil, cu atat performanta motorului dar si consumul acestuia sunt mai mari.

Caracteristicile unui turbocompresor de calitate

Functia turbocompresorului este absolut consolidata atat cu motoarele diesel, cat si pe benzina si, de-a lungul anilor, au ajuns o serie intreaga de inovatii tehnologice de mare importanta care au determinat acest gen de motoare sa faca mai mult consum si sa polueze dreptul.

Common rail, de exemplu, a fost una dintre cele mai importante inovatii pentru turbo diesel, dar practic atat turbocompresorul diesel, cat si turbocompresorul pe benzina ofera cateva date fundamentale care sunt intotdeauna valabile.

La turatii mici, este putin aer de pus in circulatie, motorul face putin; dar pe termen lung turbo ofera rezultate absolut stralucitoare. Cel mai bun se obtine atunci cand motorul este fierbinte si la turatii medii-inalte: acolo turbina isi indeplineste functia la maxim.

Turbosuflanta in epoca moderna

Au fost investitii masive dupa anii 1970 in dezvoltarea pentru turbosuflante noi. Era hibrida in care traim astazi, care este dominata in Formula 1 de epopeea lui Mercedes si Lewis Hamilton, era la ani lumina distanta.

Totul s-a invartit in jurul functionalitatii turbinelor si a capacitatii acestora de a interfata cu motorul traditional, imbunatatindu-i performanta si functionalitatea. Turbosuflanta este compusa pur si simplu din doua unitati distincte: turbina si compresorul.

Turbina

Toata lumea a avut ocazia sa vada o turbina, chiar daca doar intr-un documentar. De la cele minuscule ale masinilor noastre mici pana la cele gigantice ale centralelor hidroelectrice sau ale navelor.

Turbina este un rotor montat pe un circuit si introdus intr-un compartiment in care aerul care este transportat in interiorul elementului serveste la crearea de energie: aerul, aproape intotdeauna provenit din evacuarea motorului cu ardere, si deci reutilizat, este introdus cu forta. in sistem care, datorita lamelor sale in forma de lingura, se roteste, generand profit energetic.

Compresorul

Compresorul are o dubla functie: pe de o parte primeste energie de la turbina, pe de alta parte foloseste acest flux pentru a aspira aerul in circuit si a-l comprima. In acest fel, fluxul de aer cald va ajunge cu forta la un radiator numit intercooler care, prin racirea aerului, ii va creste densitatea si apoi il va transporta in conductele de admisie cu o presiune si mai mare.

Aerul revine in cilindru si garanteaza o crestere a cuplului si a puterii motorului in comparatie cu motorul traditional.

No Comments

Post A Comment