bara

Tot ce trebuie stiut despre replicile airsoft

Tot ce trebuie stiut despre replicile airsoft

Tot ce trebuie stiut despre replicile airsoft

10:57 22 October in Despre altele, Evenimente
0 Comments
Share Button

Airsoft este un joc sportiv in care jucatorii simuleaza un conflict sau efectueaza anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lanseaza proiectile sferice non-metalice, utilizand echipamente specifice si tactici militare reale. La jocul de Airsoft se folosesc bile din material plastic ca munitie, avand o masa intre 0,2 g si 0,62 g.

Pentru multi jucatori, airsoft-ul reprezinta mai mult decat un hobby; este o dorinta de aventura, manifestata intr-un joc ce nu cunoaste limite in materie de arme airsoft si scenarii cu tenta militara. Airsoft-ul isi are originea la sfarsitul anilor ’50 in Asia de Est, in special Japonia, acolo unde armele de foc erau foarte dificil sau chiar imposibil de obtinut, din cauza legilor locale; de aceea, armele de airsoft au aparut ca alternativa legala a celor reale.

Jocul este insa foarte popular in aceasta zona, iar marii producatori de echipamente vin tot din aceste tari. Jocul s-a dezvoltat treptat la inceputul anilor ’70 in S.U.A., ca o alternativa de paintball si la armele care foloseau vopsea pentru astfel de activitati.

Replicile airsoft sunt, de obicei, copi fidele ale modelelor de arme reale (AK, M4, MP7, Glock, etc.), de unde si denumirea de ” replici airsoft ”. Dupa sistemul de propulsie al proiectilelor, exista 3 mari categorii de replici airsoft:

  1. replici cu propulsie electrica la care un motor electric pune in miscare un piston cu arc (AEG sau Automatic Electric Gun);
  2. replici pe baza de gaz sau alt tip de gaz comprimat;
  3. replici cu actionare manuala la care un piston cu arc este tensionat manual de catre utilizator (Springers sau Bolt Action).

Munitia replicilor airsoft este reprezentata de bile non-metalice din plastic ABS, in general, dar mai pot fi si din material biodegradabil, teflon, sticla, cu vopsea, explozive, etc. Cele mai comun folosite bile airsoft au diamentrul de 6 mm (ocazional de 8 mm) si cantaresc intre 0,12 g si 0,43 g.

Vitezele cu care circula proiectilele pornesc de la 50-60 m/s (aprox. 180 km/h) si sunt limitate de regulamente, in general, pana la 175-180 m/s (648 km/h), dar putem intalni si replici care depasesc cu mult aceasta viteza. Se foloseste in practica foarte des ca unitate de masura pentru viteza proiectilului fps (“picioare/secunda”), existand urmatoarea relatie intre cele doua unitati de masura: 1 fps = 0,3048 m/s.

Distanta de angajare stadard a replicilor airsoft este intre 40-70 m (exista unii jucatori care sustin ca au atins tinte si la distante de aprox. 140 m). Spre comparatie, o arma reala Ak-47 are o distanta maxima de angajare de 200-300 m pe foc automat.

Pe langa sistemul de propulsie, un rol foarte important in cresterea distantei de angajare a proiectilelor de airsoft il are camera de Hop-UP (High Operation Power UP). Camera de Hop-UP contine o perdeluta de cauciuc care patrunde in partea din spate a tevii interioare a replicii si agatat proiectilele in timp ce sunt propulsate, conferindu-le un efect de rotatie invers sensului de deplasare (backspin).

No Comments

Post A Comment