
Tot ce trebuie sa stim despre beton
Betonul este o roca artificiala ce se obtine amestecand cele trei componente de baza, cimentul, agregatele si apa.
In compozitia sa intra mai multe elemente care au diferite roluri, precum agentii de intarire care urmeaza o intarire mai lenta sau ceva mai rapida tinand cont de tipul lor, agentii de plastifiere sau fluidizare si colorantii.
Betonul se preapara in betoniere. Betonul are o rezistenta buna la eforturile de compresiune dar nu se poate comporta bine la forfecare sau la inchidere.
Ca toate elementele structurale sa preia aceste eforturi , in beton sunt inglobate si armaturi, si cel mai des intalnit element este otelul. Pentru celelalte elemente, vorbim aici in special de cele prefabricate sunt utilizate ca armaturi si alte materiale precum fibra de sticla si polimerii.
Cimentul este de mai multe feluri, tinand cont de destinatia pe care o au elementele din beton. Pe langa cimentul utilizat pentru elementele de structura este foarte des intalnit cimentul alb care ajuta la executarea finisajelor, in general pentru exterior, unde finisajul pe baza de ipsos este interzis pentru ca se comporta prost la contactul cu apa.
Apa care face parte din compozitia betonului are rolul ca atunci cand reactioneaza cu cimentul sa formeze asa numitul lapte de ciment care este un fel de gel ce se cristalizeaza in momentul in care se solidifica. Atunci cand incepe cristalizarea spunem ca betonul intra in priza.
Aceasta poate sa fie intarziata prin amestecare permanenta si energica. Dupa ce incepe intarirea aceasta este ireversibila si continua la nesfarsit daca exista factori favorabili. Vom considera ca betonul ajunge la maturtiate dupa 28 de zile in momentul in care si-a atins rezistenta finala.
Agregatele sau rocile naturale de mai multe dimensiuni, incepand cu nisipul fin si ajungand la bolovani au o foarte mare proportie in beton.
Se considera ca betonul este un amestec omogen de mai multe sfere iar cele mici sunt intercalate printe cele mai mari care sunt reprezentate de pietris. Cele mici sunt nisip iar cele foarte mici sunt particulele de ciment care au un rol de liant. Forma si natura agregatelor determina in general rezistenta pe care o are betonul si gradul sau de lucrabilitate.
E necesar ca dupa ce este turnat betonul sa fie omogenizat bine pentru a se elimina aerul din structura. Eliminarea completa a aerului nu e posibilia dar se va urmari un procent mic de aer in beton.
Omogenizarea are loc prin vibrare utilizand aparate electrice sau batand cofrajele cu ciocanul de lemn. Aceasta procedura se va aplica numai pentru constructii cu o importanta mica fara sa fie garantate rezultate exceptionale.
Un fenomen nu foarte bun care poate sa apara e cel de segregare a elementelor. Betonul segregat este de o calitate inferioara desi se respecta reteta sau procentul elementelor pe care acesta le are in compozitie.
Segregarea se prezinta in sectiunea betonului ca si zone in care agregatele mari sunt foarte concentrate in zona de jos si cele mici se afla in partea superioara. Fenomenul se produce din cauza virbatiilor excesive sau de modul in care e turnat betonul.
No Comments