Temnita lui Dracula a fost descoperita in Turcia
Arheologii turci spun ca au descoperit temnitele in care a fost tinut domnitorul roman din secolul 15, Vlad Tepes, creditat ca fiind sursa de inspiratie din viata reala pentru clasica poveste de groaza a lui Bram Stoker ” Dracula “.
In 1442, domnitorul Tarii Romanesti (acum parte din Romania de astazi), s-a angajat intr-o misiune diplomatica in inima Imperiului Otoman. A fost un salt de credinta pentru Vlad al II-lea, care a promis sa apere crestinismul in Europa de Est impotriva otomanilor in urma cu 11 ani cand a intrat in partasia de cavaleri cunoscuta sub numele de Ordinul Dragonului. Acum insa, omul caruia i-a fost dat numele Dracul de catre colegii sai cavaleri, avea nevoie de ajutorul sultanului otoman Murad al II-lea pentru a lupta cu un rival de pe teritoriul vecin al Transilvaniei, iar el a calatorit pentru a pleda in persoana impreuna cu cei doi printi ai sai, Radu de 7 ani si Vlad III in varsta de 11 de ani, cunoscut si sub numele patronimic Dracula (” fiul lui Dracul “).
Vlad al II-lea a primit in cele din urma sprijinul militar solicitat de la otomani, dar a venit cu un pret. In plus, pe langa un tribut anual, domnitorul muntean a fost de acord sa lase cei doi fii ai sai ca prizonieri politici pentru a i se asigura loialitatea. Baietii au fost tinuti ostatici intr-o mare cetate pitoreasca pe varful unei prapastii stancoase care stapanea orasul Tokat, care a fost cucerit de turcii selgiucizi, la sfarsitul secolului al 12-lea si incorporat in Imperiul Otoman in 1392.
In timpul celor cinci ani de captivitate in interiorul cetatii, fierea macina in interiorul tanarului Vlad III si ura fata de otomani a crescut. Dupa eliberarea sa si eventuala succesiune la tronul Tarii Romanesti, veninul printului cel mare impotriva Imperiului Otoman s-ar fi declansat intr-un mod brutal, care secole mai tarziu este cunoscut pur si simplu ca Vlad Tepes si inspiratia din viata reala pentru o poveste de groaza clasica.
Acum, potrivit ziarului turc Hurriyet Daily News, arheologii care lucreaza la restaurarea Castelului Tokat in nordul Turciei au descoperit doua temnite in care otomanii l-au tinut pe Vlad Tepes ostatic. Temnitele din interiorul cetatii antice au fost ” construite ca o inchisoare “, a declarat arheologul Ibrahim Cetin pentru ziarul turc. ” Este greu de estimat in ce camera a fost tinut Dracula ” , a recunoscut Cetin “, dar el a fost aici “.
In plus fata de cele doua temnite care l-au tinut pe Dracula, arheologii au descoperit si un adapost militar si un tunel secret care se crede ca a fost folosit pentru a accesa o baie romana din apropiere. ” Castelul este inconjurat complet de tuneluri secrete “, a spus Cetin. ” Este foarte misterios “.
Ce nu este la fel de misterios este ceea ce sa intamplat cu Vlad al III-lea nascut in Transilvania, dupa eliberarea sa din Castelul Tokat in jurul timpului in care tatal sau si fratele sau mai mare, Mircea, au fost ucisi cu brutalitate in 1447. El a urcat pe tron in 1456 si a mentinut domnia sa barbara prin tortura, mutilare si crima in masa. Victimele au fost dezmembrate, decapitate si jupuite sau fierte de vii.
Pana in 1462 el a fost in razboi cu turcii. Cu inamicul in avans cu o forta de trei ori mai mare ca a sa, Vlad al III-a s-a ascuns in padurile din Romania si s-a bazat pe tactici de gherila salbatice. Fortele lui au otravit fantanile, au ars recoltele si au platit oamenii bolnavi sa se infiltreze in randurile otomane si sa-i contamineze cu ciuma lor. A fost o ucidere in masa macabra, cu toate acestea, a dus la porecla lui postuma cand a comandat ca cei 20.000 de otomani invinsi sa fie trasi in teapa pe taruse de lemn in afara orasului Targoviste. Cand sultanul Mehmed al II-lea a venit in padurea in care mortii erau ciuguliti de catre ciori, el sa retras ingrozit la Constantinopol.
Fortele maghiare l-au capturat pe Vlad Tepes mai tarziu in acel an si a fost inchis pentru a doua oara in viata lui. Cei mai multi istorici cred ca captivitate sa de mai tarziu a avut loc in Romania si a durat mai mult de un deceniu, desi locatia exacta si lungimea au fost contestate. Vlad Tepes si-a recuperat tronul Tarii Romanesti dupa moartea fratelui sau mai mic Radu in 1475, dar a fost o domnie de scurta durata, considerandu-se ca a fost ucis in lupta impotriva otomanilor in 1476.
Legenda brutalitatii lui Vlad Tepes a crescut dupa moartea, raspandindu-se povesti cum ca el ii manca pe cei trasi in teapa si ca isi inmuia painea in sangele lor. Povestile intunecate au servit, aparent, ca sursa de inspiratie pentru romancierul irlandez Bram Stoker, care in 1897 a scris un roman gotic despre un vampir care a impartit locul de nastere din Transilvania si porecla lui Vlad Tepes – Dracula.
No Comments