bara

Senologia şi cancerul la sân

Senologia şi cancerul la sân

Senologia şi cancerul la sân

12:18 14 April in Sanatate
0 Comments
Share Button

Cancerul de sân este cea mai frecventă afecțiune malignă la femeile din țările dezvoltate. Studiile randomizate de screening mamografic au furnizat dovezi puternice că diagnosticul precoce și tratamentul cancerului de sân pot reduce mortalitatea specifică.

Mai mult, într-o revizuire sistematică recentă a studiilor publicate, întârzierile de 3-6 luni între debutul simptomelor și tratament s-au dovedit a fi asociate în mod clar cu rate mai mici de supraviețuire pentru pacienții cu cancer mamar.

Cum se manifestă cancerul?

Cancerul apare atunci când au loc modificări, numite mutații, ale genelor care reglează creșterea celulară. Mutațiile lasă celulele să se dividă și să se înmulțească într-un mod necontrolat.

Cancerul de sân este cancerul care se dezvoltă în celulele mamare. De obicei, acesta se formează fie în lobuli, fie în conductele sânului. Lobulii sunt glandele care produc lapte, iar canalele sunt căile care duc laptele de la glande la mamelon. Cancerul poate apărea și în țesutul gras sau în țesutul conjunctiv fibros din sân.

Celulele canceroase necontrolate invadează adesea alte țesuturi mamare sănătoase și se pot deplasa la ganglionii limfatici de sub brațe. Ganglionii limfatici sunt  principala cale care permite celulelor canceroase să se deplaseze către alte părți ale corpului.

Simptome de cancer mamar

În stadii incipiente, cancerul de sân poate să nu provoace niciun simptom. În multe cazuri, o tumoare poate fi prea mică pentru a fi simțită, dar o anomalie poate fi observată în continuare pe o mamografie.

Fiecare tip de cancer mamar poate provoca o varietate de simptome, care diferă de la persoană la persoană. Simptomele pentru cele mai frecvente tipuri de cancer de sân includ:

– o parte a sânului care de curând se simte diferit

– dureri de sân

–  piele roșie pe întregul sân

– umflarea completă sau parţială a sânului

– o descărcare mamelonară, alta decât laptele matern

– scurgeri sângeroase din mamelon

– descuamarea pielii de pe mamelon sau sân

– o schimbare bruscă, inexplicabilă, a formei sau dimensiunii sânului

– mamelon inversat

– noduli sau umflături sub braț

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, nu înseamnă neapărat că aveți cancer de sân, însă este recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră pentru examinare și testare ulterioară.

Clinica MedImages, specializată în senologie imagistică, vă oferă suportul total al unor medici cu experienţă în domeniu şi cele mai moderne dotări în materie de senologie, Cluj Napoca.

Senologia este ramura medicinei care se ocupă în mod specific cu studiul bolilor care afectează sânii. Aceasta are efecte într-un număr tot mai mare de alte ramuri specializate, cum ar fi endocrinologia, radiologia, oncologia și anatomia patologică.

Clinica MedImages – senologie imagistică, pune la dispoziţie servicii complete pentru depistarea şi tratarea cancerului la sân, printre care: mamografie, ecografie, elastografie, puncţii, reperaje preoperatorii, inserare de clipuri, evacuare de chisturi.

Lupta cu cancerul nu este niciodată facilă, iar sănătatea psihică poate avea, de asemenea, de suferit. Frica de moarte, precum şi teama faţă de schimbările şi adaptările necesare pentru a supravieţui cancerului au un impact major asupra acesteia. Apelaţi la momentul potrivit la un specialist şi acceptaţi ajutorul necesar.

 

No Comments

Post A Comment