bara

Scurta istorie a chirurgiei plastice

Scurta istorie a chirurgiei plastice

Scurta istorie a chirurgiei plastice

14:40 06 September in Frumusete
0 Comments
Share Button

Istoria chirurgiei plastice este lunga si interesanta si incepe din antichitate. Este o specializare a chirurgiei care capata o popularitate tot mai mare, oamenii apeland la ea atat pentru a remedia defecte genetice sau provenite in urma bolilor sau a unor accidente, cat si pentru remodelare corporala.

Inceputul chirurgiei plastice

Primele marturii ale chirurgiei plastice provin din India Veche, unde medicii utilizau grefe de piele pentru a reconstrui zone de piele. Vorbim de secolul al-VIII-lea I.Hr.

Tot atunci a fost inregistrata prima reconstructie nazala. Ea a fost realizata de un chirurg indian pe nume Susrutha, intr-o perioada in care taierea nasului era o forma de pedeapsa indiana. In cadrul operatiei, medicul a folosit grefe de piele de pe frunte.

Cateva milenii mai tarziu, romanii au efectuat tehnici simple cum ar fi reconstructia urechilor.

In Europa, Dr, Heihrich von Pfolspeundt e efectuat o interventie chirurgicala simpla care a constat in indepartarea pielii care era prost pozitionata in spatele bratului si suturarea ei pe pozitia corecta.

Chirurgia plastica in secolele al -XIX-lea si al-XX-lea

Practica si stiinta chirurgiei plastice a avansat si a devenit populara abia in secolele al-XIX-lea si al-XX-lea. Acest lucru se justifica prin faptul ca multa vreme tehnicile si interventiile chirurgicale plastice erau considerate primejdioase.

Primul chirurg plastician american a fost dr. John Peter Mettauer care executat in 1827 prima operatie de chirurgie plastica. Operatia care a constat in repararea palatoschizisului, o anomalie congenitala cunoscuta si sub denumirea de despicatura a valului palatin. El si-a proiectat propriile instrumente chirurgicale.

Chirurgia plastica moderna

Tatal chirurgiei plastice moderne este Sir Harold Gilies. El a reusit sa dezvolte o serie de tehnici si s-a concentrat asupra pacientilor cu leziuni faciale dobandite in timpul primului razboi mondial.

Definitia chirurgiei plastice

Termenul de chirurgie plastica este un termen general care se refera la o operatie executata in scopuri estetice sau functionale. Cuvantul “plastic” provine de la grecescul “plasikos” care inseamna a forma sau a modela.

Domeniile chirurgiei plastice

In prezent exista doua domenii principale de activitate a chirurgiei plastice:

  • Chirurgia plastica reconstructiva – care se concentreaza pe remedierea defectelor fetei sau a altor parti ale corpului si se poate realiza prin transplant de piele din alte parti ale corpului.
  • Chirurgia estetica sau cosmetica – este cea mai frecventa forma de chirurgie plastica din zilele noastre si are scopul de a modifica si imbunatati caracteristici ale fetei sau a altor parti din corp.

Discipline asociate chirurgiei plastice

Pe langa cele doua mari domenii – chirurgie plastica si chirurgie cosmetica – se mai poate vorbi despre discipline specifice cum ar fi:

  • Chirurgia craniofaciala – aceasta implica interventia chirurgicala pentru modificarea defectelor fizice congenitale sau dobandite in urma unor boli sau accidente in zone ale craniului (bolta palatina, buze, craniu, fata, etc);
  • Chirurgia mainilor – este o disciplina specifica in care chirurgii plastici sunt instruiti special;
  • Chirurgia maxilo – faciara – implica interventii chirurgicale la nivelul maxilarelor.

Daca aveti nevoie de un chirurg plastician Cluj, accesati site-ul unde veti gasi toate informatiile necesare, inclusiv datele de contact pentru o programare.

No Comments

Post A Comment