
Salveaza-ti viata in doar 30 de minute!
In ultimii ani terminologia si strategia imagistica in ceea ce priveste diagnosticul cancerului de san au cunoscut un mare proces de transformare.
Comparativ cu alte tumori maligne, toate modalitatile imagistice de care se dispune acum se pare ca permit diagnosticarea la timp indeosebi in cazul femeilor asimptomatice.
Studiile arata ca introducerea acestui tip de screening s-a demonstrat a fi atat de utila, incat o mamografie la timpul ei, a scazut rata mortalitatii prin cancer cu 30%.
Daca unele proceduri imagistice au fost oarecum limitate tehnic, performantele examenelor complementare au compensat unele lipsuri.
O leziune mamara detectata la timp creste sansele de vindecare si totodata diminueaza costurile.
Depistarea din timp a existentei unui cancer mamar in stadiu incipient atunci cand dimensiunea este mai mica de 1 cm, atrage dupa sine vindecarea in peste 90% din cazuri.
In urma unor cercetari, s-a dovedit faptul ca mamografia reuseste sa depisteze tumori mamare cu pana la 4 ani inainte ca acestea sa devina palpabile.
Mamografia reuseste sa depisteze cancerul in medie de pana la 90% din cazuri.
Mamografia se adreseaza si persoanelor cu implant precum si barbatilor.
Chiar daca nu poate preveni cancerul, mamografia poate salva viata femeii datorita diagnosticarii foarte devreme.
Faptul ca un cancer se poate depista la timp ofera posibilitatea unei operatii conservatoare, nefiind necesara mastectomia, adica indepartarea intregului san.
Niciodata o femeie nu ar trebui sa trateze cu superficialitate unele simptome sau senzatii neobisnuite la nivelul sanilor. O durere de san trecuta cu vederea sau chiar diagnosticata gresit poate avea in esenta o afectiunea grava la nivelul sanilor.
Procedura este foarte simpla desi unele femei sunt speriate si stresate initial.
Pana in prezent, mamografia s-a demonstrat a fi cea mai buna metoda radiologica disponibila si indispensabila oricarei femei cu varsta peste 40 de ani care totusi prezinta un risc crescut de cancer la san.
De obicei, marea majoritate a afectiunilor la san nu sunt maligne si peste 90% din cazuri sunt curabile in cazul in care sunt detectate la timp si tratate.
Adesea mamografiile necesita doua expuneri utilizate ca screening pentru detectarea cancerului incipient, nesuspectat.
Asadar, pentru ca structura interna a sanului sa fie corect vizualizata se fac 2 expuneri pentru fiecare san, respectiv 2 proiectii standard. Astfel aceste doua proiectii permit obtinerea unei imagini in sectorul central si medial al sanului, datorita vederii craniocaudale.
Vederea mediolaterala este cea mai importanta deoarece ofera imaginea in intregime a glandei.
Atunci cand mamografia este normala nu este necesar sa fie facute alte teste, datorita faptului ca modificarile de la nivelul sanilor de obicei nu sunt maligne.
Atunci cand o mamografie este normala, aceasta poate fi repetata o data la 2 ani pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani si o data pe an pentru femeile care au varsta peste 50 de ani.
Complementar cu informatiile obtinute in urma unei mamografii, medicul radiolog poate prescrie un studiu ecografic al sanului sau o mamografie aditionala.
Atunci cand o zona a sanului este suspecta sau prezinta unele suspiciuni medicul radiolog trebuie sa ia in considerare toate expunerile facute.
Daca acesta poate vedea marginile definite intr-o zona suspecta, poate stabili cu exactitate daca exista deja riscul prezentei unei tumori benigne sau este vorba doar de o leziune inofensiva.
Daca aceste margini nu sunt bine definite mamografia poate indica prezenta unei leziuni maligne sau canceroase.
In toate cazurile, experienta si profesionalismul medicului radiolog are rolul de a stabili si de a distinge prezenta leziunilor maligne sau benigne.
Unele mamografii pot scoate la iveala prezenta calcificarii sau microcalcificarii asa ziselor puncte albe care sunt depuneri de saruri.
Unele sunt foarte mici si imprastiate sau pot fi si grupate, insa se datoreaza inaintarii in varsta sau sau a altor cauze, dar necanceroase.
Microcalcificarile trebuie tinute sub control permanent insa, in functie de marime si zona in are sunt prezente.
Indicatiile primite si deja stiute de marea majoritate a femeilor se refera in primul rand la atentia pe care este necesar sa o acordam examinarii si indeosebi autoexaminarii sanului in primul rand.
O mamografie de baza este indicata incepand cu 35 de ani, cu exceptia cazurilor cand deja persoana este suspecta.
Asa cum spune la Seneca, sa iti doresti sa fii sanatos este o parte din sanatate!
No Comments