bara

Sa cumparam teren sau sa il inchiriem?

Sa cumparam teren sau sa il inchiriem?

Sa cumparam teren sau sa il inchiriem?

05:33 14 January in Despre altele
0 Comments
Share Button

Orice afacere cu terenuri implica anumite riscuri. Din acest motiv, atunci cand cumparam teren suntem expusi la schimbarile pietei si la variatiile inevitabile ale pretului.

In unele cazuri, trebuie sa analizam si posibilitatea de a inchiria un teren. Nu trebuie cu orice pret sa cumparam teren de pe Afaceri-Proprietati.com daca rezultatul pe care dorim sa il obtinem nu implica detinerea lui pe termn lung. Inchirierea terenului reprezinta de multe ori, in special in zonele mai scumpe, o alternativa ce trebuie luata in seama de catre orice om de afaceri.

Un contract de inchiriere bine incheiat intre proprietar si client ii asigura pe ambii de o colaborare buna si profitabila pentru ambele parti. Cei care nu sunt dispusi sa isi asume riscuri financiare importante vor alege sa inchirieze terenul si nu sa il detina. In cazul in care doresc sa desfasoare o afacere pe termen scurt sau mediu pentru a vedea ce perspective sunt, inchirierea este de preferat in fata cumpararii terenului.

Inchirierea unui teren ii ofera unui om de afaceri flexibilitatea necesara care sa asigure continuitatea afacerii sale si posibilitatea operarii unor schimbari ce se impun la un moment dat. In unele tari este mai profitabila inchirierea unui teren decat detinerea lui deoarece taxele impuse de autoritati sunt foarte mari, in special intr-un mediu economic instabil si nesigur.

Atunci cand cumparam teren trebuie sa fim siguri ca stim ce sume de bani trebuie platite catre stat sub forma impozitelor si taxelor locale. Din acest punct de vedere, zona in care terenul este situat are un cuvant greu de spus, deoarece valoarea taxelor difera de la un oras la altul sau de la un caz la altul.

Valoarea texelor este diferita din mai multe motive care tin atat de autoritatile centrale, cat si de cele locale. Cadrul legislativ poate permite, de exemplu, marirea su micsorarea taxelor cu un anumit procent care trebuie sa se situeze intr-un interval fixat.

Daca bugetul local sufera pierderi si este insuficient ne putem astepta, in anumiti ani, la impozite si taxe mai mari, acestea fiind mijloace prin care statul poate acumula la buget mai multe resurse financiare.

Inchirierea terenului are si unele limitari, caci ea restrange posibilitatile pe care un om de afaceri le are pentru terenul respectiv. El este nevoit, in aceasta situatie, sa foloseasca doar ceea ce ii este oferit din punct de vedere al constructiilor si dependintelor.

In societatea in care traim detinerea unei proprietati este dorinta cea mai mare a oamenilor, ei fiind privati in trecut de acest drept si suferind abuzuri greu de imaginat, in unele cazuri. O afacere gandita pe termen lung va avea in vedere si transferarea dreptului asupra terenului respectiv catre cei care o vor prelua, ceea ce se constituie intr-un avantaj clar.

Cel care detine un teren poate sa il inchirieze, la randul lui, catre altcineva, in cazul in care afacerea nu este tocmai profitabila sau daca el are nevoie urgent de lichiditati.

Nu in ultimul rand, in cazul terenurilor agricole, cumpararea unor suprafete individuale mai mici, dar care sunt alaturate, va spori valoarea de ansamblu a unui teren. Astfel, de el ar putea fi interesat un investitor mai mare, iar pretul cerut va fi, evident, unul pe masura.

No Comments

Post A Comment