bara

Rolul materialelor în construcții

Rolul materialelor în construcții

19:11 17 February in Constructii
0 Comments
Share Button

Materialul are un rol major în crearea oricărui lucru făcându-l să fie confortabil, durabil, valoros și frumos. Potrivit miturilor antice, totul în univers a fost format din patru elemente, adică aer, foc, pământ și apă. Tipul de Materiale de construcții folosit pentru a ridica o clădire de orice natură sau pentru a renova una deja existentă, dictează calitatea, durabilitatea și aspectul lucrării făcute.

Tipuri de materiale

În construcția oricărei clădiri există două tipuri de materiale necesare, materiale fizice sau structurale, cum ar fi ciment, nisip, cărămizi, beton, lemn etc. și materiale non-fizice sau funcționale, care stabilesc aspectele legate de confortul vizual, controlul temperaturii, controlul zgomotului, mediul înconjurător, forma și dimensiunea generală etc.

În continuare vom discuta despre materialele funcționale și despre felul în care acestea pot schimba radical aspectul unei structuri.

Natura construcției

Oricine vrea să construiască o clădire, decide în primul rând natura construcției care urmează să se ridice. Poate fi de orice tip: industrială, comercială sau rezidențială în funcție de cerere sau necesități. De asemenea, este necesar să ții cont de mediul înconjurător, pentru a te putea decide despre mărimea construcției și forma acesteia.

Spații de acces

Spațiul de acces are un rol foarte important în funcția clădirii. De exemplu, într-o școală sau colegiu există clase diferite deci este nevoie de un hol care să permită accesul în fiecare. Înălțimea, lungimea și lățimea au, de asemenea, o importanță vitală în clădiri. În general, orice construcție se bazează pe cerințele funcționale. Dacă ne uităm la piramide, acestea au fost construite pentru a stoca hrană și pentru a fi adăpost faraonilor morți pentru o lungă perioadă de timp. Deși se spune că le lipsea tehnologia din zilele noastre, construcția piramidelor este o adevărată minune a lumii.

Locul unde se poziționează dormitorul, bucătăria, baia, garajul etc. într-o clădire rezidențială, are de asemenea, un impact fizic și funcțional asupra împrejurimilor.

Confortul  vizual

Confortul vizual reprezintă un punct sensibil în ceea ce privește construcția unei clădiri. Când omul trăia în peșteri, obișnuia să facă găuri în pereți pentru a lumina în interior cu ajutorul luminii soarelui sau a lunii. Când nu avea nevoie de lumină, obișnuia să pună o piatră sau altceva pentru a închide acel pasaj de lumină. Un constructor sau arhitect  de succes este cel, care are multă grijă de confortul vizual al clădirii. Dacă nu există electricitate sau orice alt mijloc de lumină artificială, clădirea trebuie iluminată cu lumină naturală. În acest scop ar trebui să existe ferestre și uși de sticlă.

Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru sursele de iluminat natural însă, nu ne putem lipsi total de lumina artificială pe care o obținem cu ajutorul electricității și care are rolul de a face totul să fie mai clar și mai vizibil. Alegerea culorilor care îmbracă pereții contribuie la luminozitatea și aspectul vizual al unei camere, indiferent de natura acesteia.

Controlul zgomotului

Zgomotul este un factor care induce stres, care perturbă somnul și alterează calitatea muncii. În construcția unei clădiri, trebuie avut în vedere faptul că anumite spații, cum ar fi dormitoarele sau spațiile de studiu, ar trebui să fie amplasate departe de surse de zgomot exterior.

Controlul temperaturii

Temperatura din interiorul oricărei clădiri stabilește gradul de confort al spațiului. Chiar și păsările își fac cuiburi în copaci pentru a evita acțiunea directă a razelor soarelui, a vântului și a ploii. Aici intervine calitatea materialelor structurale care au rolul de a face ca pierderile de căldură sa fie cât mai mici. Un impact vital îl au și materialele funcționale la acest capitol. Direcția ușilor, ferestrelor și am plasarea balcoanelor păstrează temperatura ideală din interior, fără influențe prea mari din exterior.

 

No Comments

Post A Comment