bara

Reglaje boxa array subwoofer Bose F1 model 812

Reglaje boxa array subwoofer Bose F1 model 812

Reglaje boxa array subwoofer Bose F1 model 812

17:26 12 October in Casa si gradina, Tehnologie
0 Comments
Share Button

Pozitia si reglajele sunt interactive, astfel incat de fiecare data cand mutati subwoofer-ul, trebuie sa reglati volumul sub, filtrul low-pass si faza (polaritatea). Cand este ajustat corect, nu veti „auzi” deloc subwooferul.

Va suna ca si cum difuzoarele principale scot tot sunetul – daca nu cu mult mai mult bas decat ar putea sa le adune pe cont propriu. Iata cum sa configurezi corect boxa array subwoofer Bose F1 model 812:

Setarea nivelului

Obtineti un CD de testare adecvat cu semnale de unda sinusoidala sau tonuri warble care acopera intervalul de la 20Hz la 200Hz sau cam asa ceva.  Folosind un sonometru, potriviti iesirea in pozitia de ascultare la 50Hz si 150Hz [folosind ponderarea „C” si contorul de raspuns „lent”] prin reglarea volumului subwooferului.

Asigurati-va ca controlul volumului de pe preamplificator [sau receptor] ramane exact la acelasi volum. Daca nu aveti un contor sau discuri de testare, utilizati un CD cu muzica si o linie de bas acustica consistenta si setati nivelul in punctul in care intervalele superioare si inferioare ale basului suna bine echilibrate.

Basul nu ar trebui sa fie la fel de puternic pe cat restul sistemului suna boom sau noroios. Pe de alta parte, subwooferul nu ar trebui sa fie atat de scazut incat sistemul sa iasa subtire.

Setarea filtrului Low Pass (Crossover)

Daca utilizati intrarea LFE pe sub, crossover-ul este controlat de receptor si nu de subwoofer. Intrarea LFE este ocolita pe sub, dar acum veti seta reglarea “crossover” prin meniul de configurare a difuzoarelor de pe receptor.

Daca difuzoarele principale sunt de dimensiuni complete, cu un raspuns bun la bas, setati filtrul de trecere jos la 60Hz – 80Hz pentru a porni. Daca difuzoarele principale sunt designuri de biblioteca sau de perete, setati filtrul de trecere jos in intervalul 80Hz. Daca aveti sateliti compacti, setati filtrul trece jos la 120Hz pentru a porni.

Puneti un CD de testare sau un DVD cu tonuri de testare. Cu un nivel de intrare fix, masurati cu precizie nivelul de iesire la pozitia de ascultare pentru fiecare interval cuprins intre 30 si 200Hz si scrieti sau faceti un grafic pe o hartie, ascultati in timp ce masurati. Se simte diferit fata de sonometru, nu aveti incredere in urechile voastre, nu in contor.  

Mariti sau micsorati setarea filtrului low de pe subwoofer pentru a obtine cel mai bun raspuns. Rotiti filtrul low daca exista un exces de iesire in jurul punctului de incrucisare, intoarceti-l daca exista o scadere de raspuns.

Setarea fazei (polaritate)

Folosind un semnal [test] la frecventa nominala de incrucisare [setata in pasul anterior], setati faza subwooferului (S) pentru a furniza putere maxima in pozitia de ascultare.”Mana pentru a modifica setarea de polaritate a subwooferului pe masura ce masurati si asculta. Cand setati setarea fazei dupa ureche, redati muzica (nu un film) care are o linie de bas care merge, dar repetitiva.

Country, latina si unele melodii de dans functioneaza bine pentru acest lucru. Concentrati-va indeaproape pe regiunea sunetului sub vocea masculina. Aici trece subwooferul la difuzoarele principale. Setarea corecta este oricare dintre setarile care suna „cel mai rapid” sau „cel mai complet” in acea regiune a sunetului.

In unele situatii, este posibil sa nu auziti deloc diferente, in special cu difuzoarele compacte prin satelit. In acest caz, pur si simplu lasati comutatorul de faza la „0” sau „normal”.

No Comments

Post A Comment