bara

Planeta X si teoriile despre ea! – Episodul1

Planeta X si teoriile despre ea

Planeta X si teoriile despre ea! – Episodul1

11:18 19 March in OZN-uri si Extraterestrii
0 Comments
Share Button

Este acolo? Planeta X? Nibiru, sau oricare dintr-o multitudine de alte nume?

Stiinta a cautat-o mai mult de un secol. Multi au sustinut ca se indreapta spre Pamant. Totusi, unde este?

De-a lungul ultimelor decenii, s-a tot stabilit ca Planeta X s-ar afla in cele mai indepartate colturi ale sistemului nostru sau ca s-ar indrepta spre Pamant. Cu toate acestea, de fiecare data cand trebuia sa apara, acest lucru nu s-a intamplat. Dar, la fel ca intr-un film de groaza de proasta calitate, amenintarea Planetei X o sa apara din nou, iar oamenii vor pretinde, probabil, ca in orice zi ar putea distruge Sistemul Solar. Oare din cauza ca este acolo? Daca este, atunci unde este?

Daca este acolo si daca se apropie, ar trebui sa fie usor de observat.

Planeta X inseamna multe lucruri pentru multi oameni, oamenii de stiinta au cautat-o, cercetatorii au pretins ca i-au descoperit secretele iar unii cred chiar ca Planeta X se regaseste in Biblie.
Planeta X, lumea suficient de mare pentru toti!

Planeta X

Ce este Planeta X? In primul rand, exista, intr-adevar, doua tipuri de Planeta X. Tipul principal si cel aflat la margine. Avand in vedere ca cel real este destul de simplu, este cel mai bun loc pentru a incepe.

In astrononia observationala, Neptun, Pluto si, intr-o masura, Uranus, sunt oarecum novice si, chiar si atunci, nu au putut fi cunoscute cu certitudine prea multe lucruri despre ele pana cand nu au fost analizate cu ajutorul sondelor Pamantului si al telescoapelor performante.

Din acest motiv, oamenii au crezut ca se intampla unele lucruri amuzante pe marginea sistemului solar, cum ar fi existenta unei alte planete in acel loc, doar un pic mai departe. Iar planeta in cauza nu este alta decat nedescoperita Planeta X (prin Planeta X se intelege “necunoscuta”). Conform banuielilor lui Percival Lowell, prezenta lui X afecta orbitele acestor lumi exterioare, insa nu s-a gasit nimic. Astfel, prima cautare a Planetei X nu a dat roade, lucru care nu e de mirare, data fiind tehnologia inceputului de secol XX.

Desi Lowell nu a gasit Planeta X (motiv pentru care, uneori, este criticat) si canalele de pe Marte, el a fost, de fapt, un pionier in astronomie si a facut tot ceea ce a putut cu ceea ce era disponibil la acea vreme, iar contributiile sale au fost de nepretuit. El a observat si fotografiat cerul de noapte si a descoperit o mare varietate de obiecte ale sistemului solar.

“Pe aproape 1000 de placi expuse, erau 515 asteroizi, 700 stele variabile si 2 imagini ale lui Pluto!”

In ciuda esecurilor si descoperirilor lui Lowell, cautarea cauzei perturbatiilor orbitale care afecteaza planeta Neptun va trebui sa fie descoperita de catre altcineva, intr-o alta zi.

Ideea de Planeta X a persistat, intrucat oamenii au cautat-o, si a continuat in anii ‘80 cu presupusul geaman binar al soarelui nostru, “Nemesis”. Nemesis ar fi fost, probabil, o planeta pitica maro pe o orbita salbatica din sistemul nostru, iar teoria Nemesis a fost oarecum similara cu scenariul Nibiru, cu exceptia extraterestrilor, initial presupunandu-se ca explica un fenomen de extinctie de pe Pamant, fenomen care, de fapt, nu exista.

“In anii ’80, s-a emis o ipoteza care viza existenta unui companion diferit al soarelui. S-a presupus ca acest obiect, numit dupa zeita greaca “Nemesis”, ar putea explica extinctiile in masa care au loc periodic pe Pamant. Nemesis ar fi urmat o orbita foarte eliptica, perturband cometele din Norul Oort la fiecare 26 de milioane de ani si trimitand o ploaie de comete spre interiorul sistemului solar. Unele dintre aceste comete ar fi lovit Pamantul, provocand rezultate catastrofale asupra formelor de viata. Analiza stiintifica recenta nu mai accepta ideea ca extinctiile pe Pamant se intampla la intervale regulate si repetate. Astfel, ipoteza Nemesis nu mai este necesara.”

Odata eliminata teoria Nemesis, presupusa stea pitica maro, tovarasa lui Sol (sistemul nostru), a fost numita Tyche. S-a crezut ca Tyche exista intr-o orbita stabila, circulara, undeva in Norul Oort, de unde ar proveni comete precum infamul Hale-Bopp. Acest lucru pare oarecum probabil, avand in vedere faptul ca acolo exista un procent mare de stele binare (intre 40% si 80%, in functie de tipul de sistem stelar si cele de raportare a datelor), iar multi cred ca Sol este un astfel de sistem.

Avand in vedere aceste cote, ar fi fost de asteptat ca NASA sa fi gasit companionul binar al soarelui. Afirmatia fundamentala si cea mai comuna a fost aceea ca NASA a observat o alta planeta, posibil o planeta pitica maro, in anii ’80, cu ajutorul sondajului IRAS si ca, de atunci, ar fi invaluit-o in mister. Cu toate acestea, s-a efectuat o analiza ulterioara cu privire la aceasta descoperire exacta facuta de IRAS si, din (ne)fericire, nici o planeta si nici o stea maro nu exista de fapt acolo. O analiza ulterioara a relevat faptul ca obiectul care a fost detectat s-a dovedit a fi nori de gaz sau galaxii indepartate.

Chiar si dupa cateva decenii de cautare in spatiu, Tyche nu a fost detectata si nici nu are vreun alt pitic maro in sistemul nostru solar. Si, probabil, nici nu se va face vreodata o astfel de descoperire, intrucat telescopul spatial cu infrarosu al NASA (WISE) nu a detectat-o in studiile sale recente.

Mai mult, ea ar fi trebuit sa fie descoperita daca ar fi fost acolo, intrucat WISE este capabil sa gaseasca astfel de obiecte si putem detecta pitici maro in jurul altor stele, asadar descoperirea lor tocmai in curtea noastra ar trebui sa fie floare la ureche. Orice potential pitic maro care s-ar fi gasit in sistemul nostru a fost subiectul unor observatii ulterioare, conform carora obiectul s-a dovedit a fi altceva. Pur si simplu nu a fost descoperit nici un pitic maro.

In cazul foarte putin probabil in care acolo exista un pitic maro, acesta nu constituie o amenintare pentru Pamant, datorita orbitei sale stabile si distantei extreme fata de Pamant. Nici macar cea mai buna tehnologie moderna nu a gasit o astfel de stea, iar observatiile vechi au dovedit, ulterior, ca nu era vorba de nici o stea, ci de altceva. Chiar si aceasta noua teorie, care sugereaza ca exista mai multe planete reale dincolo de Neptun: 1) le pune intr-o orbita stabila, departe de Pamant; 2) nu sugereaza ca sunt stele pitice maro si 3) nu este concludenta si are nevoie de mult mai mult studiu.

Vorbind de observatii mai vechi, va amintiti de acele “perturbatii orbitale” care afecteaza orbitele lui Neptun si Pluto? Acea ciudatenie orbitala, despre care s-a crezut odata ca ar fi cauzata de o planeta, a fost, de fapt, o eroare de calcul. Observațiile originale ale planetelor exterioare au fost masurate cu o mai mare precizie de Voyager 2, iar Voyager 2 a descoperit ca aceasta tulburare a fost, de fapt, un calcul eronat al masei planetare a Neptunului.

Pe scurt, se poate afirma, fara doar si poate, ca tipul plauzibil al Planetei X practic nu exista. Inca nu a fost gasita nici o planeta conventionala dincolo Neptun. Nu exista pitici maro in sistemul nostru solar si nici vreun companion binar al Soarelui. Chiar daca ar exista, este la mai mult de 10.000 – 26.000 unitati astronomice (UA) distanta de Pamant si i-ar lua foarte, foarte mult timp sa ajunga aici.

“In martie 2014, observatiile facute cu ajutorul telescopului WISE au exclus posibilitatea existentei unui obiect de dimensiuni asemanatoare cu cele ale Planetei Saturn la o distanta de 10.000 de unitati astronomice (UA) si existenta unui obiect de dimensiuni asemanatoare cu cele ale Planetei Jupiter (sau mai mari) la 26.000 de UA. Astazi, cei mai multi astronomi sunt de acord ca planeta X, asa cum a definit-o Lowell, nu exista.”

Va Urma!

No Comments

Post A Comment