Picturi rupestre din Indonezia cele mai vechi forme de arta!
Seria de imagini, inclusiv contururile mainilor omului si picioarelor de animale cu forma de bete, au fost descoperite in anii 1950, impodobesc peretii pesterilor de calcar de pe insula indoneziana Sulawesi. Desi picturile au fost considerate a nu avea mai mult de 10.000 de ani, un grup de cercetatori din Indonezia si Australia au datat cele mai timpurii exemple de acum mai mult de 40.000 de ani sau in jurul aceleiasi varste ca picturile similare gasite pe peretii pesterilor din Franta si Spania.
La zeci de ani dupa ce seria de picturi rupestre au fost descoperite in pesterile de calcar si adaposturile de roca pe Sulawesi, oamenii de stiinta au respins posibilitatea ca acestea ar fi putut fi create in urma cu mai mult de 10.000 de ani. Climatul umed din regiune ar fi distrus orice era mai vechi de 10.000, au motivat. Dar, conform rezultatelor unui nou studiu, a raportat in aceasta saptamana in revista Nature ca picturile rupestre Sulawesi sunt mult mai vechi decat se credea anterior, si poate fi la fel de veche ca cea mai veche arta rupestra europeana, de fapt.
Condusa de Maxime Aubert și Adam Brumm de la Universitatea Griffith din Queensland, Australia, o echipa de cercetatori din Indonezia si Australia au stabilit data de picturilor – sau, mai precis, stratul accidentat de carbonat de calciu care s-a format deasupra lor, folosind o tehnica cunoscuta sub numele de datarea uraniu-toriu. Prin masurarea ratei de dezintegrare a uraniului dupa cum se transforma in toriu, oamenii de stiinta ar putea estima varsta stratullui mineral la un grad inalt de precizie. Aceasta crusta este probabil ceva mai tanara decat opera de arta pe care o acopera, procesul de datare le-a dat o varsta minimă pentru picturile de dedesubt.
Dupa examinarea a 12 imagini de maini omenesti si doua reprezentari ale unor figuri de animale gasite pe peretii a sapte pesteri diferite, cercetatorii au descoperit ca o imagine a unei maini are cel puțin 39.900 ani vechime. Desi practica de suflare sau pulverizare de pigment in jurul unei maini presate pe suprafata rocii ar deveni comuna in randul artistilor de pestera de-a lungul veacurilor (si continua in randul tinerilor elevi de azi), imaginea Sulawesi pare a fi cea mai veche de acest gen – cam 2.000 de ani mai în varsta decat varsta minima a celui mai vechi sablon european de mana.
In plus, specialistii au descoperit ca una dintre picturile de animale, o descriere a unui animal cunoscut ca un Babirusa sau “cerb porc,” datat cu cel putin 35.400 ani in urma. Desi sabloanele de mana par similare cu cele gasite in Europa, imaginile de animale sunt destul de diferite la stil. Potrivit lui Alistair Pike, un arheolog de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), care nu a fost implicat in noul studiu, imaginile gasite in Indonezia ” arata aproape ca tusele cu pensula “, in timp ce imaginile europene timpurii ” arata tamponate, aproape ca vopsitul cu degetul “.
In ultimii ani, arheologii au folosit tehnici similare de datare pentru a estima varsta celei mai vechi picturi rupestre care a fost descoperita in Europa, un disc rosu pictat pe peretii unei pesteri spaniole numita El Castillo, care are cel putin 40.800 ani vechime. Cea mai veche reprezentare a unui animal gasit in Europa este un rinocer pictat pe peretele pesterii Chauvet din franta, care a fost datat intre 35.300 si 38.827 de ani.
Descoperirea ca arta din Sulawesi dateaza cel putin la fel de departe in masura in care astfel de picturi contesta teoria lung sustinuta cum ca arta din pestera a aparut intr-o explozie de creativitate in Europa de Vest in urma cu aproximativ 40.000 de ani. Cum spune Aubert: ” A fost o idee cum ca primii europeni au fost mai constienti de ei insisi si de imprejurimile lor. Acum putem spune ca nu e adevarat “. In schimb, traditia creatoare ar fi putut aparea separat in jurul aceluiasi timp, in diferite parti ale lumii; alternativ, aceasta ar putea avea radacini chiar mai profunde in cadrul descendentei umane. Noua cercetare pare sa sustina aceasta teorie, potrivit co-liderului Brumm: ” Pictura in pestera si formele similare de expresie artistica au fost cel mai probabil, o parte din traditiile culturale ale primilor oameni moderni de a se raspandi din Africa in Asia si Australia, cu mult inainte de a ajunge Europa “.
Unii oameni de stiinta prefera teoria ca arta in pestera a inceput in Africa, unde specia umana dateaza aproximativ 200.000 de ani in urma. Desi siturile arheologice din Africa tind sa fie situate in pesteri de mica adancime daca conditiile nu sunt ideale pentru pastrarea unei astfel de opera de arta, dovezi cu privire la folosirea de pigmenti, gravuri si podoabe personale, cum ar fi margele si alte bijuterii puncteaza sensibilitatile artistice ale Homo sapiens cu mult inainte de a migra in Europa si Asia.
No Comments