bara

Monumente funerare descoperite in Tomis

Monumente funerare descoperite in Tomis

Monumente funerare descoperite in Tomis

08:55 26 May in Istorie adevarata
0 Comments
Share Button

Vom incepe prin a spune ca, in cazul in care vi se intampla sa aveti nevoie de servicii de repatriere decedati puteti apela cu toata increderea la Funerarenicolas. Tot expertii de la aceasta firma ne prezinta si urmatorul articol, despre descoperirea unei necropole in timpul unor sapaturi in Tomis.

A fost gasit si un sicriu de lemn, la o adancime de 3,50. Inltimea  vasului numit amfora este de 0,32 m, iar in partea de sus se vede ca buza este usor evaza catre exterior si are un diametru de doar 4 cm. Gatul are o inaltime de  aproximativ  5,5 cm pe cand diametrul maxim al acestui vas este de de 0,40 m. Amfora are si doua torti care descriu un arc de cer pornind din punctul in care sunt conectate la gatul vasului si ajungand  pana la umerii vasului.

Din nivelul acesta pornind in jos, corpul amforei a fost decorat pana in apropiere de picior cu mai multe caneluri vizibile pana in partea inferioara a vasului.  Amfora este facuta dintr-o pasta de compozitie destul de fina si de bine arsa obtinuta dintr-un numar mic de ingrediente.

Tipul acesta de vas a fost data din sec IV e.n.  si alaturi de aceasta amfora in mormant a fost descoperita si o moneda facuta din pronz care apartine aceleiasi epoci.

Tot in aceasta zona s-a descoperit alturi de o moneda ce apartinea perioadei lui Antonius Pius o oala cu o toarta folosita foarte des la tomis si care este dupa spusele studiilor actuale un produs realizat in atelierele ceramice de olarit din aceasta perioada.

Fiind intr-o stare foarte fragmentata s-a putut determina doar diametrul gurii, acesta fiin de 6 cm,  diametrul maxim pe care ar fi trebuit sa il aiba corpul de 9 cm, si de asemenea, s-a putut deduce decorul acesta fiind format din caneluri foarte fine.

Datarea acestui obiect l-a plasat in secolele II-III e.n. Printre obiectele care au aparut in urma sapaturilor pentru pasajul Tomis a fost descoperit si un vas ceramic pentru depozitarea cremelor si unguentelor facute in perioara respectiva, de forma rotunda cu un corp piriform alungit de aproximativ 14cm spatiul de depozitare si 10 cm gatul. Gura acestui vas este lata avand un diametru de aproximativ 6 cm. acest vas se sprijina pe un picior cu forma de trunchi de con cu inaltimea de 2 cm si diametrul de aceeasi dimensiune. Pasta din care este facut acest vas este foarte bine arsa.

S-a constatat ca acest tip de vas este un derivat al  recipientelor asemanatoare facute din sticla si datate in sec I e.n.
Tot dintr-un mormant in care se afla un sicriu de lemn provine si un unguentarium facut din sticla cu un diametru maxim al corpului de aproximativ 8 cm. Acest vas are gatul cilindric si gura lata. S-a dovedit ca este un produs obtinut in atelierele locale care functionau in secolul II in categoria obiectelor de uz comun din Dobrogea.

Recipientul este facut din sticla de culoare verzuie in care se pot observa foarte bine bulele de aer din compozitia materialului. De asemenea, mentionam ca irizatia este foarte slaba tocmai din cauza prelucrarii precare a materialului.

No Comments

Post A Comment