bara

Jocuri pentru imbogatirea vocabularului copiilor

Jocuri pentru imbogatirea vocabularului copiilor

Jocuri pentru imbogatirea vocabularului copiilor

17:50 17 October in Casa si gradina, Mama si copilul
0 Comments
Share Button

Includerea de cuvinte noi in viata de zi cu zi a copiilor poate parea o sarcina complicata, deoarece acasa familia tinde sa rosteasca aceleasi fraze in fiecare zi, cu putine variatii. A sta cu cel mic pentru a citi dictionarul pare ciudat, desi este productiv. Dar, cum sa transformi invatarea de cuvinte noi in ceva distractiv? Pentru a va ajuta in aceasta misiune, am adunat idei de jocuri pentru a imbogati vocabularul copiilor (si si al vostru!).

Cum sa imbogatesti vocabularul copiilor?

Iata trei idei de joc care pot deveni o activitate in familie si care, pe langa faptul ca aduc termeni noi, ajuta la exersarea cuvintelor deja invatate.

  1. Joc de rima

Un joc clasic, dar ajuta foarte mult. Rima, pe langa adresarea ortografiei, ajuta si cu fonetica. La urma urmei, sunetul este cel care valideaza daca functioneaza sau nu.

Pentru inceput, primul jucator rosteste cuvantul. De exemplu, “carte”. Urmatoarea persoana din cerc trebuie sa spuna un cuvant care rimeaza cu ea, cum ar fi “parte”. Timpul pentru fiecare jucator pentru a-si da raspunsul poate fi stabilit de toata lumea, inainte de inceperea jocului.

Castiga cine ramane pana la final. Premiul poate fi o bomboana sau un premiu, precum diferite cadouri haioase. Important este ca este ceva distractiv si ca cel mic are contact cu cuvintele si este fermecat de ele.

  1. Fazan

Acest joc este putin mai complex, dar ajuta cu alfabetul intr-un mod foarte distractiv si provocator.

Jocul incepe cand primul jucator da primul cuvant grupului. De exemplu, “carte”. Urmatorul jucator trebuie sa-si dea raspunsul, care trebuie sa fie un cuvant care incepe cu ”Te”. Daca cuvantul este “Terasa”, urmatorul jucator trebuie sa spuna un cuvant care incepe cu “Sa” si asa mai departe.

Cine nu reuseste sa rosteasca cuvantul la momentul potrivit este eliminat si ultima persoana castiga.

Premiul, ca si jocul anterior, poate consta beneficii sau un rasfat.

  1. Povestea la sorti

Pentru acest joc, sugestia este sa faceti carti mici cu cuvinte diferite. Ideal este sa ai cel putin 50 de cuvinte, pentru a face jocul mai distractiv si mai neobisnuit. Asa ca inmanati bucati de hartie taiate fiecarui membru al familiei si lasati-l pe fiecare sa scrie ce vrea. Obiecte, locuri, verbe, nume (incearca sa folosesti numele unor persoane cunoscute pentru a-l face mai amuzant), filme, emisiuni tv , carti sau orice altceva va vine in minte.

Odata scrise, cuvintele intra intr-o cutie sau o punga de panza pentru a se amesteca. Familia decide apoi cine este naratorul povestii, care poate fi o poveste intamplatoare sau o stire. In timp ce naratorul spune povestea improvizand, membrii familiei deseneaza cuvintele si i le arata. Naratorul trebuie sa introduca instantaneu cuvantul in poveste.

Acest joc nu are niciun castigator, obiectivul este de a starni rasul si de a incuraja folosirea de cuvinte noi in fraze si situatii. Sarcina parintilor aici este sa arate in timpul jocului ce inseamna cuvinte noi si cum pot fi folosite. De exemplu, verbul “a se potrivi” sau obiecte precum “stivuitor”. Simplu si functional.

Acum ca aveti trei jocuri pentru a va imbogati vocabularul si a va bucura impreuna cu familia, cuvantul zilei este “distractiv”! La urma urmei, nu exista o modalitate mai buna de a invata decat sa te distrezi cu cei pe care ii iubesti.

No Comments

Post A Comment