bara

Informatii esentiale despre probiotice

Informatii esentiale despre probiotice

Informatii esentiale despre probiotice

18:12 28 March in Despre altele, Sanatate
0 Comments
Share Button

Probioticele sunt niste bacterii, de fapt sunt niste microorganisme vii, care sunt prietenoase cu irganismul uman, si care pot sa aiba beneficii importante asupra sanatatii noastre, astfel ca fiecare dintre noi ne dorim sa consumam probioticul cel mai bun.

In urmatoarele randuri ale acestui articol, veti putea sa descoperiti o serie importanta de informatii despre probiotice, pentru ca atunci cand auziti acest termen, sa cunoasteti cat mai multe informatii.

Istoria probioticelor

Conceptul din spatele probioticelor a fost introdus la inceputul secolului al XX-lea, cand laureatul Nobel Elie Metchnikoff, cunoscut sub numele de “parintele probioticelor”, a sugerat ca, consumarea de microorganisme benefice ar putea imbunatati sanatatea oamenilor. Cercetatorii au continuat sa investigheze aceasta idee, iar termenul “probiotice” – care inseamna “pentru viata” – a fost pus in mod util in practica.

Ce tipuri de microorganisme sunt in probiotice?

Probioticele pot contine o varietate de microorganisme. Cele mai frecvente sunt bacteriile care apartin unor grupuri numite Lactobacillus si Bifidobacterium. Fiecare dintre aceste doua grupuri largi include multe tipuri de bacterii. Alte bacterii pot fi deasemenea utilizate ca probiotice.

Probiotice, prebiotice si sinbiotice

Prebioticele nu sunt aceleasi cu probioticele. Termenul “prebiotice” se refera la substante dietetice care favorizeaza cresterea bacteriilor benefice fata de cele daunatoare. Termenul “sinbiotice” se refera la produsele care combina probiotice si prebiotice.

Cum functioneaza probioticele?

Probioticele pot avea o varietate de efecte in organism si diferite probiotice pot actiona in moduri diferite.

Probioticele ar putea:

  • Ajutata la mentinerea unei comunitati dorite de microorganisme;
  • Stabilizarea barierelor tractului digestiv impotriva microorganismelor nedorite sau producerea substantelor care inhiba cresterea lor;
  • Ajuta comunitatea de microorganisme din tractul digestiv sa revina la normal dupa ce a fost deranjata (de exemplu, printr-un antibiotic sau o boala);
  • Exporta microorganismele nedorite.
  • Stimuleaza raspunsul imun.

Preocupari privind calitatea produselor probiotice

S-a constatat ca unele produse probiotice contin un numar mai mic de microorganisme vii decat se astepta. In plus, s-a constatat ca unele produse contin tulpini bacteriene, altele decat cele enumerate pe eticheta.

Alte informatii utile privind consumul de probiotice:

Nu inlocuiti tratamentele dovedite stiintific cu produse si practici nedovedite. Nu utilizati un produs de sanatate complementar, cum ar fi probioticele, ca motiv pentru a amana sa mergeti la medic atunci cand aveti probleme de sanatate.

Daca aveti in vedere un supliment alimentar probiotic, consultati mai intai furnizorul de servicii medicale. Acest lucru este important in special daca aveti probleme de sanatate. Oricine cu o stare de sanatate grava trebuie sa fie monitorizat indeaproape in timp ce ia probiotice.

Daca sunteti gravida sau alaptati un copil sau daca intentionati sa dati copilului un supliment alimentar, cum ar fi probioticele, este deosebit de important sa va consultati cu furnizorul.

Nu incheiem articolul fara a preciza faptul ca, dupa spusele mai multor cercetatori, probioticele ar fi utile pentru persoanele care se confrunta cu diferite probleme de sanatate, sau pentru cele care isi doresc sa previna diferite probleme de sanatate. Aici amintim colicile la sugari, boala de ficat, tulburari alergice precum eczema si rinita alergica; raceli obisnuite, plus diferite altele.

No Comments

Post A Comment