bara

Ginecolog – 3 examene de neratat

Ginecolog - 3 examene de neratat

Ginecolog – 3 examene de neratat

15:16 01 December in Sanatate
0 Comments
Share Button

Inceputul anului este adesea momentul pentru bune rezolutii. Daca prima ta „rezolutie buna” ar fi sa faci un control la ginecolog Targu Mures complet? Ce examene sa faci in functie de varsta ta?

Programare pentru un frotiu de screening

Screeningul frotiului cervical este o procedura care consta in prelevarea celulelor din colul uterin: folosind un tampon mic trecut prin vagin, ginecologul tau colecteaza celulele la diferite niveluri ale colului uterin, le intinde pe o lama de sticla si le fixeaza cu un produs inainte de a le trimite la un laborator de anatomo-patologie care va cauta eventualele anomalii.

Frotiul de screening nu este dureros. Uneori poate aparea o mica sangerare dupa frotiu, dar nu dureaza.

Frotiul, cat de des?

Este obisnuit sa faci primul frotiu de screening in timpul anului dupa primul act sexual. Apoi, frecventa frotiurilor variaza intre 1 si 3 ani, in functie daca ai un partener stabil sau daca schimbi frecvent partenerii.

Nota: daca ai menstruatie, medicul ginecolog nu-ti va putea face un frotiu. De asemenea, daca suferi de scurgeri vaginale grele sau anormale, probabil ca medicul tau ginecolog  va prescrie un tratament local. Iti vei relua apoi programarea pentru un frotiu.

Programare pentru un test HPV

HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus: aproximativ o suta de virusuri din aceasta familie au fost identifici pana in prezent ca fiind responsabili pentru o infectie genitala, dar doar aproximativ zece dintre ei sunt asociati cu cancerul de col uterin. Acesta este motivul pentru care proiectia lor este atat de interesanta.

Pana acum, acest test era rezervat in principal femeilor al caror frotiu prezenta anomalii. Dar tot mai multi ginecologi practica tehnica frotiurilor cunoscuta sub numele de „in strat subtire” (o tehnica in care celulele nu sunt raspandite, ci pastrate intr-o suspensie lichida) care permite cercetarea HPV prin biologie moleculara.

Cand iti faci o programare la ginecologul pentru un frotiu, intreaba-l ce tehnica practica.

Nota: inainte de 30 de ani, acest test este irelevant. Nu este nevoie sa insisti cu medicul ginecolog daca el crede ca nu ai nevoie.

Programare pentru o mamografie

Mamografia este examinarea cheie in depistarea si diagnosticarea precoce a cancerului de san. Simpla si rapida, este o radiografie a sanilor tai efectuata cu ajutorul unui „senograf”. Mamografia necesita in medie doua imagini ale fiecarui san, una din fata si cealalta oblica. Razele X nu sunt dureroase, dar comprimarea sanului, care este necesara pentru a obtine o imagine completa si lizibila, este uneori dureroasa.

Mamografie, cat de des?

Din 2003, femeile cu varste cuprinse intre 50 si 74 de ani sunt invitate la un „screening organizat pentru cancerul de san.

Dar multe femei, ingrijorate ca au cancer la san, cer o prima mamografie pe la 40 de ani, chiar daca totul pare normal la examen.

2 motive bune pentru a face o mamografie:

Cancerul foarte precoce are toate sansele de a se vindeca: o tumoare mai mica de 1 cm se vindeca in 80% din cazuri. Cu cat cancerul este depistat mai devreme, cu atat este mai probabil sa-ti pastrezi sanul.

No Comments

Post A Comment