
Dermatologie estetică
Ce se întâmplă cu conturul feței?
Rotunjirea conturului feței cu acid hialuronic (Restylane, Juvederm, Succeev)
Trecerea de la aspectul feței de bebeluș la tenul îmbătrânit și ridat este un proces progresiv. Acesta implică toate straturile pielii (epidermă, dermă, țesuț subcutanat), mușchii și oasele. Pielea devine mai subțire, deshidratată și laxă, pierzând gradual din ce în ce mai mult colagen și acid hialuronic. Procese similare au loc și sub piele, afectând mușchii, astfel încât în cele din urmă, pielea își pierde structura naturală de susținere. Cu timpul, partea superioară a obrazului se lasă. Mușchii feței încep să piardă din fermitate, ceea ce se asociază factorilor gravitației, rezultatul fiind estomparea „triunghiului tinereții”. Atât pielea, cât și mușchii feței, își pierd din fermitate și volum, începând colapsul. Toate acestea au ca rezultat apariția cutelor liniare între bărbie și obraji, precum și un contur inegal al părții de jos a feței.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un ingredient natural al pielii umane. Este produs de fibroblastele ce formează structura țesuturilor. Acidul hialuronic umple zonele intercelulare și asigură mediul perfect pentru celule. Totodată, este responsabil cu stimularea producției de colagen și protejează componentele pielii de expunerea la radicalii liberi; contribuie la hidrodinamica țesuturilor, fiind responsabil de cantitatea de apă reținută în piele, deci de hidratare. Totuși, odată cu trecerea timpului, rezervele naturale de acid hialuronic ale pielii scad, frânând acțiunea fibroblastelor. În consecință, scade nivelul de colagen. Acest proces poate fi oprit cu o singură injecție de acid hialuronic, pentru a ajuta pielea să-și recapete aspectul tânăr.
Produse bogate în acid hialuronic
Există multe produse bogate în acid hialuronic, brand-urile disponibile pe piață incluzând: Restylane, Juvederm, Succeev, Stylage, Teosyal. Fiecare oferă o varietate de texturi, precum Restylane Vital (textură ușoară) sau Juvederm Voluma (textură bogată). Produsele bogate în acid hialuronic natural (Juvederm Hydrate) sunt folosite în principal pentru mezoterapie, tratament ce îmbunătățește instant hidratarea și rejuvenarea pielii. Alte produse similare sunt suplimentate cu glicerină, glicerol și manitol, fiind perfecte pentru hidratare. Există o varietate de substanțe pentru umpluturi dermice, în funcție de zona tratată: decolteu, buze, obraji. Câteodată, se realizează o combinație de substanțe de umplere pentru a obține rezultatul dorit.
La Ekoderm, produsele sunt perfect sigure. Se folosesc cele mai cunoscute brand-uri de pe piață: Restylane, Juvederm și Succeev. Fiecare client este unic, așa că i se potrivește un tratament diferit. Pentru conturul feței, există o varietate de tratamente: Restylane, Restylane Perlane, Juvederm Ultra 3, Juvederm Ultra 4, Succeev Two, Succeev Three.
Teosyal, Juvederm și Restylane sunt principalii competitori pe piață în materie de produse bazate pe acid hialuronic. Acționează în modalități similare, diferența de preț nu este foarte mare și efectele au aproximativ aceeași durată.
Totuși, produsele celor trei brand-uri diferă în funcție de zonele în care sunt aplicate.
Substanțele de umplere cu acid hialuronic de la Juvederm au fost primele dezvoltate și apărute pe piață, incluzând Juvederm Ultra și Ultra Plus. Brandul este popular printre substanțele de umplere a buzelor, menținând mai mult nivelul de hidratare decât celelalte. Totuși, efectele produselor de la Teosyal și Redensity durează cu câteva luni mai mult decât cele ale Juvederm Ultra sau Ultra Plus.
De la Teosyal există Redensity 2, popular pentru textura fină oferită și vizibilitate scăzută. Teosyal Kiss este conceput pentru a menține forma buzelor o bună perioadă de timp, iar Teosyal Ultra Deep este responsabil cu restaurarea și menținerea volumului în zona obrajilor și a maxilarului. Produsele patentate Teosyal sunt astfel concepute încât să păstreze fermitatea în zonele cu multă mobilitate, iar moleculele de acid hialuronic să se apropie cât mai mult de substanța naturală a pielii.
Restylane oferă o varietate largă a produselor cu acid hialuronic, precum Restylane Refyne, Defyne, Silk și Lyft. În cazul cutelor nasolabiale, al obrajilor și liniei maxilarului, sunt mai potrivite opțiunile cu gel coeziv, în timp ce zonele sensibile de sub ochi sau „ridurile fumătorului” sunt tratate cu injecții sub piele cu substanțe mai fine.
Ce presupune tratamentul?
Produsul bogat în acid hialuronic este injectat direct între bărbie și obraji, cu ajutorul unui ac, prin mai multe înțepături. Poate fi aplicat și dintr-o singură înțepătură, cu o canulă elastică specială. Această din urmă tehnică permite acoperirea întregii zone. Ambele tehnici garantează rezultate excelente. În timpul tratamentului, de obicei, medicul injectează 1-2 ml din produs în fiecare parte a feței. Cantitatea se distribuie în bărbie, obraji și mandibulă. După injecție, pentru uniformizare, se aplică un masaj de către medic.
Este nevoie de anestezie locală?
Practica uzuală constă în aplicarea unei creme anestezice (Emla) cu 30-40 de minute înaintea injecției. Se poate injecta în zona înțepăturilor un anestezic local, folosit la intervențiile stomatologice, astfel încât să blocheze zona și să nu se simtă nici cel mai mic disconfort. În acest sens, medicul va trebui informat asupra posibilelor reacții alergice.
Cui i se adresează tratamentul?
Tratamentul i se adresează oricărei femei sau oricărui bărbat care nu se mulțumește cu lăsarea bărbiei sau a părții inferioare a feței. Asemenea schimbări poartă numele de „bărbie de hamster” și apar, de regulă, în jurul vârstei de 50 de ani.
Care sunt rezultatele?
După tratament, zona bărbiei și mandibulei devine mai netedă. Conturul feței se rotunjește, ceea ce îți dă o expresie întinerită și relaxată. Proprietățile naturale ale acidului hialuronic constau în absorbția graduală a apei și creșterea în volum, astfel încât efectul este vizibil și la mai multe săptămâni după tratament. Acidul hialuronic este responsabil și cu producția de colagen, rezultatul final constând în volum crescut al pielii și aspect mai tânăr.
Când se văd rezultatele finale ale tratamentului?
Rezultatele așteptate apar la aproximativ 3-4 săptămâni de la aplicarea tratamentului. De obicei, atunci pacientul și medicul fac evaluarea finală și iau decizia tratamentelor adiționale, care sunt, câteodată, necesare. Este mai simplu să corectezi gradual unele defecte, ceea ce înseamnă că în unele cazuri, produsul necesită a fi reinjectat după 3-4 săptămâni. Rezultatul final va fi vizibil după alte 3-4 săptămâni.
De câte tratamente este nevoie pentru un rezultat satisfăcător?
Pacienții mai tineri, sub 45 de ani, au nevoie, de obicei, de o singură injecție cu 1-2 ml de acid hialuronic. Pacienții mai în vârstă (55-60 de ani) au nevoie, de obicei, de un alt tratament, după 3-4 săptămâni.
Cât timp te poți bucura de rezultatele tratamentului?
Rezultatele satisfăcătoare, obținute din 1-2 ședințe, pot dura între 6 și 12 luni. Această perioadă depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta pacientului, tipul de substanță injectată, condiția fizică generală a pacientului. De reținut că fumatul poate diminua semnificativ efectele tratamentului.
Cât de des trebuie repetat tratamentul?
Tratamentul necesită a fi repetat la fiecare 6-12 luni, în funcție de cât durează efectele în cazul fiecărui pacient. Tratamentele viitoare presupun o cantitate mai mică de substanță, întrucât cantitatea prezentă de colagen este suficientă pentru un aspect mai tânăr. Aceste practici se numesc „terapie de mentenanță”.
Contraindicațiile includ:
- hipersensibilitate la orice ingredient din substanță, mai ales la acid hialuronic;
- boli autoimune;
- susceptibilitate cheloidă;
- infecție bacteriană a pielii;
- virus herpetic;
- sarcină sau alăptare;
- adolescenți sub 18 ani;
- alte tratamente de umplutură dermică în zona cu pricina.
Cum arăți după tratament?
După tratament, trebuie să te aștepți ca pielea din zonă să fie puțin umflată, roșie și sensibilă. Semnele cauzate de înțepături sunt încă vizibile, dar vor dispărea în curând. Imediat după tratament, pot apărea vânătăi și hematoame, dar de obicei dispar în câteva zile. Vânătăile se formează, de regulă, în 2 zile, luându-le 10-14 zile să-și schimbe culoarea și să se vindece, fără altă vătămare.
Înainte de tratament: indicații
Nu este nevoie de pregătire medicală preliminară, dar pacienții trebuie să aibă o stare fizică bună. Cu o săptămână înainte de aplicarea tratamentului, pacienții nu trebuie să ia aspirină sau alte medicamente ce scad nivelul de coagulare a sângelui. Este recomandat ca pacienții să ia aescin (Aescin 3x2tabl, Reparil 3×2 tabl) cu câteva zile înaintea tratamentului, pentru a scădea riscul apariției de hematoame. Pacienții care au herpes ar trebui să ia preventiv aciclovir (tablete Heviran 400 mg, de două ori pe zi), cu două zile înainte de tratament.
După tratament: indicații
După tratament, e recomandat să aplici o peliculă fină de gel (Cicalfat, Cetaphil MD, Cicaplast Baume B5, Sensicure) și să masezi zona de două ori pe zi. Dacă apar vânătăi, le poți trata cu Auriderm, Ortholan Vein, Lioton 1000 sau Reparil.
Atunci când roșeața, inflamația, vânătăile dispar, oprește administrarea unguentelor și îngrijește-ți pielea ca de obicei! Este recomandată folosirea produselor cu factor de protecție SPF50+.
Cum poți face ca rezultatul să dureze mai mult?
Îngrijirea post-tratament este la fel de importantă precum intervenția propriu-zisă. De aceea, pielea trebuie îngrijită în cele mai bune condiții. Poți face acest lucru folosind o cremă cu factor de protecție, care te protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB (SPF 30-50+) sau produse ce conțin antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, flavonoid. Se recomandă consumul de suplimente ce conțin vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, flavonoid. Este important să te abții de la fumat, întrucât acest obicei este responsabil pentru accelerarea procesului de îmbătrânire și diminuează efectele tratamentului. Tratamente de rejuvenare a pielii, precum exfolierea și mezoterapia sunt recomandate.
Tratamente suplimentare recomandate
Pacienții care au primit tratament cu acid hialuronic ar trebui să urmeze tratamente de rejuvenare a pielii, acestea stimulând producția de colagen. Terapia include exfoliere cu acid piruvic și acid glicolic sacilic, precum și mezoterapie cu acid hialuronic (Juvederm Hydrate) sau produse bogate în diverse ingrediente (NCTF HA, NEWEST, UP GRADE). Exfolierea și mezoterapia ar trebui repetate la fiecare 2-4 săptămâni. Altă procedură recomandată este tratamentul REGENERIS. Pacienții ar trebui să ia în considerare și posibilitatea folosirii laserului fracționar Palomar StarLux500 Lux 1540, sau tratament de fotorejuvenare cu laser MagG.
Cine poate administra tratamentele?
La Ekoderm, toate tratamentele sunt administrate de specialiști certificați în medicina estetică.
Sursă: http://www.ekoderm.eu, https://drtorgerson.com/non-surgical-procedures/dermal-fillers-toronto/teosyal-versus-juvederm-and-restylane/
No Comments