
De ce Mos Craciun este imbracat in rosu?
Zvonurile spun ca este un renumit brand de suc care a dat aceasta culoare Mosului. E gresit! Rosul a fost unul dintre atributele acestui om de livrare a cadourilor cu mult inainte ca brandul Coca-Cola sa-l foloseasca pentru campania sa publicitara.
1. Punct de plecare, legenda Sfantului Nicolae, purtand uneori o pelerina rosie
In secolul al XI-lea, o relicva a episcopului Sfantul Nicolae, protector al copiilor, vaduvelor si oamenilor slabi, a fost transferata din Bari (Italia) in Ducatul Lorenei. De atunci, cultul acestui sfant s-a raspandit in mai multe tari.
Chiar si astazi, Sfantul Nicolae este sarbatorit in mai multe tari europene: in Romania, in Franta, in Germania, in Elvetia, in Luxemburg, in Belgia, in Olanda, in Polonia, in Austria … Legenda spune ca in noaptea sin 5 spre 6 decembrie, trece prin case pentru a aduce bunatati copiilor cuminti (fructe uscate, mere, prajituri, bomboane, bomboane de ciocolata, turta dulce etc.).
Din Evul Mediu, Sfantul Nicolae este reprezentat cu o barba mare, un batran episcopal, o pelerina rosie si o mitra (palaria episcopului).
Legenda Sfantului Nicolae va fi apoi preluat de mitul germanic al zeului Odin, capabil sa zboare in aer pe calul sau… Care va inspira faimoasa sanie a lui Mos Craciun, trasa de reni.
2. In secolul al XIX-lea, scriitorii si designerii americani l-au transformat pe Sfantul Nicolae intr-un vechi elf imbracat in rosu
In secolul al XIX-lea, caracterul Sfantului Nicolae a fost exportat in Statele Unite, in special prin intermediul colonistilor olandezi. Englezii vor denatura denumirea olandeza „Sinterklaas” in „Mos Craciun”.
In 1809, scriitorul american Washington Irving, intr-o carte satirica, l-a descris pe Sfantul Nicolae ca pe un vechi goblin care „zboara deasupra copacilor intr-o caruta zburatoare, ducandu-si darurile copiilor”.
In 1822, un pastor american, Clement Clarke Moore, a scris poezia „A Visit from Saint Nicholas” pentru nepotii sai. Dar designerul Robert Weir este cel care il deseneaza pentru prima data intr-un costum rosu si alb in 1838. Sfantul Nicolae (care inca nu este „Tatal Craciunului”) apare ca un elf mic si ursuz. Dimensiunea redusa ii permite, de asemenea, sa treaca prin semineu.
„Thomas Nast l-a proiectat apoi in anii 1860 cu aceleasi atribute: un costum rosu si alb cu centura neagra, blana, caciula, dar mai asemanator cu Mos Craciun de astazi.
3. In anii 1930, Coca-Cola a imortalizat figura lui Mos Craciun dolofan imbracat in rosu si alb
In anii 1930, Coca-Cola a lansat o campanie publicitara importanta care a prezentat personajul lui Mos Craciun. Haddon Sundblom, artistul american, este cel care l-a desenat. De data aceasta, este un batran cu obraji rosii, rumeni, imbracat intr-un costum rosu si alb, cu un aspect destul de simpatic: Mos Craciun asa cum il cunoastem astazi si cel care pune cadourile sun un brad de Craciun.
Aceasta reprezentare a lui Mos Craciun a fost esentiala in alte tari mai tarziu, odata cu cresterea magazinelor care au incurajat, in vitrinele lor, sa cumperi cadouri pentru copii pentru 25 decembrie.
No Comments