bara

De ce merita sa folosesti un sort in bucatarie?

De ce merita sa folosesti un sort in bucatarie?

De ce merita sa folosesti un sort in bucatarie?

14:08 25 May in Casa si gradina
0 Comments
Share Button

Lucratorii din serviciile alimentare, ca si alte profesii, au tinute specifice pe care ar trebui sa le poarte la locul de munca. In cazul chelnerilor, acestea sunt sorturi, in timp ce pentru bucatari – halat alb. Pentru ajutoarele de bucatarie se recomanda un sort dublu pentru industria alimentara

In plus, acesta din urma ar trebui sa foloseasca, de asemenea, bonete pentru cap si esarfe pentru gat. Toate aceste elemente sunt importante in profesia lor. 

Functia principala a imbracamintei utilizate in gastronomie este protectia impotriva diferitelor substante care sunt folosite in bucatarie – in special grasimile, care pot provoca arsuri severe. De aceea, uniforma folosita de bucatari si ajutoarele din bucatarie este realizata din materiale adecvate solide, adesea caracterizate prin inflamabilitate redusa sau chiar complet neinflamabil. 

Partea superioara a uniformei unui bucatar este de obicei realizata din bumbac gros, de inalta calitate. Datorita acestui fapt, protejeaza atat impotriva lichidelor care pot fi stropite, cat si impotriva aburului. 

Corpul este protejat dublu de clapete de material suprapuse, care pot fi fixate rapid daca se murdaresc. Lungimea manecilor este de asemenea importanta, deoarece ofera si protectie si, prin urmare, trebuie sa aiba lungimea potrivita. In ciuda temperaturilor ridicate din bucatarie, pantalonii purtati de angajati ar trebui, de asemenea, sa fie lungi doar din motive de siguranta.

Celelalte elemente, de asemenea, foarte importante ale tinutei bucatarului sunt o esarfa si o boneta. Primul element, in ciuda dimensiunilor reduse, are o mare importanta atat pentru confortul bucatarului, cat si al oaspetilor pentru care pregateste o masa. Sarcina unei esarfe este de a absorbi transpiratia, care ar putea ajunge pe farfurie impreuna cu mancarea. 

Este demn de remarcat faptul ca o astfel de esarfa a fost mult mai frecvent utilizata in trecut, deoarece in bucatariile moderne de restaurante sau hoteluri nu este la fel de fierbinte ca in bucatariile de acum 100 sau 200 de ani. Rolul bonetei este evident: este de a impiedica patrunderea parului bucatarului pe farfurie. 

Pe de alta parte, sortul chelnerului are in primul rand functii de utilitate, protejand persoana care il poarta de murdarire. 

Deci este de obicei realizat dintr-un material care poate fi usor curatat. Cel mai adesea, sorturile sunt albe sau negre. Dupa cum se poate vedea, toate elementele imbracamintei bucatarului sunt de o mare importanta nu numai pentru el insusi, ci si pentru toti oaspetii restaurantului. 

Utilizarea materialelor adecvate

Tipul de materiale din care este cusuta imbracamintea gastronomica, precum sorturile si bonetele, este foarte important pentru toti cei care lucreaza in gastronomie. Calitatea, grosimea si proprietatile materialelor utilizate in acest caz se traduc direct in siguranta persoanelor care poarta imbracamintea. Este putin diferit in cazul hainelor folosite in bucatariile obisnuite. 

Sorturile de bucatarie standard sunt realizate mai mult din punct de vedere estetic, deoarece, in afara de functia lor de protectie, au adesea si valoare decorativa. Sorturile de gatit pot fi o idee excelenta de cadou pentru diverse ocazii. De obicei sunt din bumbac si sunt bogat decorate. Desigur, au inca o functie de protectie in bucatarie, dar nu sunt la fel de elegante ca modelele folosite de chelneri in restaurante, care sunt disponibile in diferite culori.

No Comments

Post A Comment