bara

De ce este bradul elementul cheie de Craciun?

De ce este bradul elementul cheie de Craciun

De ce este bradul elementul cheie de Craciun?

10:16 11 December in Istorie adevarata
0 Comments
Share Button

Bradul de Craciun este un element decorativ, tipic petrecerii de Craciun. In mod traditional, se utilizeaza un conifer vesnic verde, evidentiind printre ele speciile de molid, sau, de asemenea, pinii. In prezent, este foarte populara utilizarea de brazi artificiali ieftini, a plasticului si a altor materiale sintetice. 

Este decorat cu ornamente, cum ar fi globuri de diferite culori, ghirlande, lumini, sfere sau alte decoratiuni, in functie de ceea ce doreste fiecare.

Istorie

Cand primii crestini au ajuns in nordul Europei, au descoperit ca locuitorii sai sarbatoreau nasterea lui Frey, zeul Soarelui si al fertilitatii, impodobirea unui copac non-peren, la data apropiata de Craciunul crestin de astazi.

Acest copac simboliza arborele Universului, numit Yggdrasil, in a carui coroana era Asgard (lacasul zeilor) si Valhalla (palatul lui Odin); si in radacinile cele mai adanci a fost Helheim (imparatia mortilor). Mai tarziu, odata cu evanghelizarea acestor popoare, convertitiiau luat ideea copacului pentru a sarbatori nasterea lui Hristos, dar au schimbat total sensul.

Se spune ca Sfantul Bonifaciu (680-754), evanghelizator al Germaniei, a luat un topor si a taiat un copac reprezentand Yggdrasil (desi ar putea fi, de asemenea, un copac consacrat lui Thor), si in schimb a plantat un pin, care fiind peren, simboliza dragostea lui Dumnezeu, impodobindu-l cu mere si lumanari.

Merele simbolizau pacatul originar si ispitele, in timp ce lumanarile reprezentau lumina lui Isus Hristos ca lumina a lumii. Odata cu trecerea timpului, merele si lumanarile au fost transformate in sfere, lumini si alte ornamente.

Apoi s-a adaugat traditia de a pune cadouri pentru copii sub brad, trimisa de Sfantul Nicolae sau cunoscut si sub numele de Mos Craciun sau magi, in functie de obiceiurile zonei in care se afla fiecare.

Bradul de Craciun din Europa

Este posibil ca primul brad de Craciun, asa cum este cunoscut astazi, sa apara in Germania, unde a fost implantat pentru prima data in 1605 pentru a seta venirea Craciunului, incepand astfel raspandirea acestuia. A ajuns in Finlanda in 1800, in timp ce in Anglia a facut acest lucru in 1829, iar la Castelul Windsor a fost vazut pentru prima data in 1841 aprins chiar de mana Printului Albert, sotul reginei Victoria. 

Obiceiul de a decora un copac in casele spaniole a fost adus in 1870 de o printesa de origine rusa pe nume Sofia Troubetzkoy, care, dupa ce l-a vaduvit pe Ducele de Morny, fratele mamei lui Napoleon al III-lea, a contractat a doua casatorie cu aristocratul spaniol José Osorio y Silva, marchiz de Alcañices, unul dintre cei mai mari promotori ai restaurarii Bourbonului care i-a permis lui Alfonso al XII-lea sa domneasca.

Prin urmare, se pare ca prima data cand un brad de Craciun a fost plasat in Spania a fost la Madrid, in timpul Craciunului anului 1870, in palatul disparut al Alcañices, situat pe Paseo del Prado, colt cu Calle de Alcalá.

Elemente BRAD de Craciun

Bradul de Craciun este de obicei un conifer vesnic verde, in forma triunghiulara. Este impodobit cu unele dintre urmatoarele elemente.

  • Steaua: simbolizeaza steaua Betleemului, calauza stelelor celor trei magi catre Isus Hristos; este plasata in partea de sus a bradului.
  • Globuri: reprezinta darurile pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor; se spune ca initial a fost decorat cu mere, ca simbol al ispitelor pe care Hristos a venit sa ni le rascumpere.
  • Lumini: ele sunt reprezentarea luminii pe care Isus Hristos a adus-o in lume odata cu venirea Sa.
No Comments

Post A Comment