bara

Cum sa recunosti un terapeut bun?

Cum sa recunosti un terapeut bun?

Cum sa recunosti un terapeut bun?

11:26 06 February in Casa si gradina
0 Comments
Share Button

Sa recunosti un bun terapeut poate sa fie o provocare uneori, deoarece nu exista parametri prin care sa il identifici si nici criterii comune de masurare. Nici “recenziile”, un sistem utilizat pe scara larga in zilele noastre pentru a evalua un profesionist, nu sunt utile, ba chiar risca sa induca in eroare: exista pacienti care isi adora psihoterapeutul chiar daca nu fac progrese si pacienti care obtin imbunatatiri clare, dar au tendinta de a le atribui lor insisi si nu terapiei.

Trebuie sa tii cont si de faptul ca terapia este in primul rand o relatie de colaborare, al carei rezultat depinde nu numai de psihoterapeut, ci si, mai ales, de tine: daca nu estiĀ  suficient de motivat si nu dispui de anumite resurse de baza, este dificil sa se produca o schimbare durabila.

Care sunt semnele pentru a recunoaste un bun terapeut?

Capacitatea de a se conecta cu pacientul: Principala calitate a unui terapeut este aceea de a sti cum sa creeze si sa mentina o relatie terapeutica solida. A fi sensibil, atent si a sti cum sa generezi incredere este conditia fundamentala care permite pacientului sa perceapa terapia ca pe un “loc sigur”, in care se poate exprima liber, abordand fara teama chiar si subiecte sensibile, cum ar fi comportamentul de autoagresiune sau amintirile si gandurile de care ii este rusine.

Toleranta fata de frustrari: Terapeutii trebuie sa fie capabili sa tolereze ambiguitatea, incertitudinea, complexitatea si conflictele care caracterizeaza orice relatie terapeutica. Aceasta este o abilitate necesara pentru a stimula schimbarea, deoarece creeaza spatiul catre noi directii si perspective. Chiar si cea mai conflictuala si descurajanta intalnire poate avea un rezultat pozitiv daca terapeutul ramane in cadrul procesului concentrat.

Dragostea pentru omenire: Un bun terapeut este prin natura sa plin de compasiune si de grija si este capabil sa “iubeasca” fiecare pacient. Aceasta inseamna o forma de iubire care transmite cel mai mare respect, in special fata de cei care au fost victime ale neglijentei sau abuzului.

Angajament: Cei mai buni terapeuti sunt mai rapizi si mai eficienti in gasirea unor solutii eficiente nu atat pentru ca au un dar sau un talent special, ci datorita dedicarii extreme fata de munca lor si curiozitatii constante care ii motiveaza pe tot parcursul carierei. Ei sunt neobositi si sunt condusi de dorinta de a fi mereu pregatiti.

Flexibilitate: Un psihoterapeut bun este capabil sa-si adapteze stilul si strategiile la nevoile pacientului. Are un grad ridicat de pragmatism si stie sa utilizeze o gama larga de metode si strategii. Desi are un model de urmat, s-a emancipat de profesorii sai si si-a gasit propria voce, adica are un stil personal, o “melodie” proprie, care a evoluat prin practica profesionala.

Sinceritate: Terapeutii buni sunt sinceri din punct de vedere emotional si stiu cum sa le spuna pacientilor adevarul, astfel incat acestia sa poata lua contact cu ceea ce nu vor sa vada. De fapt, una dintre sarcinile principale ale terapeutului este de a oferi feedback constructiv pacientilor, explicandu-le care sunt comportamentele disfunctionale, folosind in mod natural sensibilitatea si blandetea.

Gasirea unui terapeut bun nu este atat de dificila precum pare, dar trebuie sa tii cont de cateva caracteristici principale ca cele descrise mai sus, iar terapeut Cluj David Capris reprezinta o solutie ideala de colaborare. O data ce ai luat decizia de a vizita un terapeut, cu siguranta o sa gasesti unul pentru exigentele tale.

No Comments

Post A Comment