bara

Cum a aparut si cum functioneaza HIFU?

Cum a aparut si cum functioneaza HIFU?

Cum a aparut si cum functioneaza HIFU?

06:05 29 June in Istorie adevarata
0 Comments
Share Button

Cantitatea de daune cauzate in tesut poate fi modelata utilizand Cantitatile echivalente cumulate (CEM). Mai multe formulari ale ecuatiei CEM au fost sugerate de-a lungul anilor, dar ecuatia utilizata in prezent pentru majoritatea cercetarilor efectuate in terapia cu HIFU provine dintr-o lucrare din 1984 a lui Dewey si a lui Sapareto.

Aceasta formula este o formula empirica derivata din experimentele efectuate de Dewey si Sapareto prin masurarea supravietuirii culturilor celulare dupa expunerea la caldura.

Barele cu ultrasunete pot fi focalizate in urmatoarele moduri:

Geometric, de exemplu, cu o lentila sau cu un traductor curbat sferic.

In mod electronic, prin reglarea fazelor relative ale elementelor dintr-o serie de traductoare (o “matrice fazata”). Prin ajustarea dinamica a semnalelor electronice la elementele unei retele fazate, fasciculul poate fi directionat in diferite locatii, iar abateriile din fascicul de ultrasunete pot aparea din cauza structurilor tesutului si pot fi corectate.

Ecografia cu intensitate ridicata concentrata necesita o pozitie de urmarire a locatiei pentru a asigura siguranta si pentru a verifica daca curentii se indreapta spre locul potrivit. Aceasta permite controlarea formarii leziunilor in cazul distrugerii tesuturilor. Exemple de acest lucru includ radiografia, RMN si diagnosticul cu ultrasunete.

Metoda cea mai de baza a acestui lucru este monitorizarea vizuala. X-ray-urile au fost cea mai veche forma de ghidare a razelor. RMN permite contrastul tesutului pentru localizarea volumului tinta, caracterizarea difuziei, perfuziei, fluxului si temperaturii, permitand detectarea leziunilor tisulare. Diagnosticul cu ultrasunete poate indica progresul tratamentului prin afisarea zonei ca imagini in timp real in timpul scanarii.

Primele investigatii ale HIFU pentru ablatia neinvaziva au fost raportate de Lynn si colaboratorii sai la inceputul anilor 1940. In anii 1950 si 1960, William Wright si Francis Fry de la Universitatea din Illinois si Carl Townsend, Howard White si George Gardner la Institutul de Cercetare Interscience din Champaign, Illinois, au condus la o munca importanta timpurie, culminand cu tratamente clinice ale tulburarilor neurologice.

In special, ultrasunetele de inalta intensitate si vizualizarea cu ultrasunete au fost realizate stereotaxic cu o masina de frezat cu precizie pentru efectuarea unei ablatii exacte a tumorilor cerebrale. Pana de curand, studiile clinice de HIFU pentru ablatie au fost putine (desi munca semnificativa in hipertermie a fost efectuata cu incalzire cu ultrasunete), probabil din cauza complexitatii tratamentelor si a dificultatii de directionare a fasciculului neinvaziv.

Cu progresele recente in imagistica medicala si tehnologia cu ultrasunete, interesul pentru ablatia HIFU a tumorilor a crescut.

Prima masina comerciala HIFU, numita Sonablate 200, a fost dezvoltata de compania americana Focus Surgery, Inc. si lansata in Europa in 1994, dupa ce a primit aprobarea CE, aducand o prima validare medicala a tehnologiei pentru hiperplazia prostatica benigna (BPH). Studiile complete efectuate de practicantii din mai multe locuri utilizand dispozitivul au demonstrat eficacitatea clinica pentru distrugerea tesutului prostatic fara pierderea sangelui sau efecte secundare pe termen lung.

Studii ulterioare privind cancerul localizat al prostatei facute de catre Murat si colegii de la spitalul Edouard Herriot din Lyon in 2006 au aratat ca dupa tratamentul cu Ablatherm ratele de supravietuire fara o progresie bolii sunt foarte mari iar riscul este scazut si intermediar.

 

No Comments

Post A Comment