
Cinci descoperiri stiintifice care indica faptul ca ar putea exista viata extraterestra pe Marte
“Posibilitatea existentei vietii in interiorul planetei Marte a fost intotdeauna foarte ridicata. Fara doar si poate, exista apa undeva in crusta planetei Marte… Consider ca este foarte probabil ca undeva, in crusta planetei Marte, sa existe viata.” – Alfred McEwen, cercetator principal al HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), Universitatea din Arizona (30:25)
Astazi, mai mult decat oricand, oamenii sunt convinsi ca exista o mare probabilitate ca undeva pe Marte sa existe, cel putin, viata microbiana. Stiintific vorbind, au existat numeroase indicii ca ceva ciudat se intampla pe planeta rosie, iar aceste indicii ar putea fi dovada suprema a existentei vietii extraterestre pe planeta rosie.
Va prezentam CINCI indicii stiintifice care sustin teoria existentei VIETII pe Marte:
Azot fixat pe cale biologica, gasit pe Marte
Utilizand suita de instrumente “Sample Analysis at Mars (SAM)”, din dotarea robotului NASA “Curiosity”, o echipa de oameni de stiinta a detectat, pentru prima data, azot pe suprafata planetei Marte; se crede ca azotul provine din eliberarea, in timpul incalzirii, a sedimentelor martiene.
Cercetatorii au detectat azotul sub forma de oxid nitric si se crede ca a fost eliberat din descompunerea nitratilor in timpul procesului de incalzire a planetei Marte. Interesant este faptul ca nitratii sunt o clasa de molecule care contin azot intr-o forma care poate fi utilizata de catre organismele vii.
Aceasta descoperire prezinta o importanta deosebita pentru echipa de oameni de stiinta de la NASA, intrucat adauga dovezi suplimentare care sa sustina teoriile conform carora pe vechea “planeta rosie” a existat viata, in forma pe care o stim noi. Stim ca azotul este esential pentru toate formele de viata cunoscute existente pe Pamant.
Acest lucru se datoreaza faptului ca este folosit in construirea unor blocuri formate din molecule mai compexe, precum AND si ARN, care codifica instructiunile genetice ale vietii.
Metan pe Marte
Un instrument stiintific de la bordul robotului NASA “Curiosity” a descoperit unul dintre cele mai importante indicii ale existentei vietii pe Marte. Pe Pamant, 90% din totalul de metan din atmosfera este produs de catre organismele vii.
Roverul “Curiosity” a adunat urme de metan de pe Planeta Rosie, iar oamenii de stiinta considera ca aceste urme ar putea indica prezenta vietii pe Planeta Rosie. Folosind suita de instrumente SAM, “Curiosity” a detectat cresteri ale concentratiilor de gaz metan.
Acestea arata ca valorile de baza sunt mai mici decat se credea, doar 0,7 parti per miliard de volum (ppmV); datele au aratat, de asemenea, ca valorile au crescut semnificativ de sase ori, in unele cazuri depasind chiar sapte ppmV, de 10 ori mai mari. Acest lucru indica existenta unei surse suplimentare de metan de origine necunoscuta.
Exista apa lichida care curge pe Marte
Potrivit savantilor de la NASA, exista apa lichida pe suprafata Planetei Rosii, iar aceasta descoperire creste, mai mult decat oricand, posibilitatea depistarii formelor de viata extraterestra in alta parte a Cosmosului.
Descoperirea apei lichide de pe Marte, descoperire facuta anul trecut, este doar una dintr-o serie de anunturi facute de NASA in ultimii doi ani, schimband radical tot ceea ce credeam ca stim despre Marte.
NASA o numeste “dovada spectrala”; liniile din patru locuri diferite de pe suprafata planetei Marte sunt datorate “activitătii actuale” a apei, lucru care confirma ipoteza cercetatorilor cu privire la existenta apei in stare lichida pe Planeta Rosie.
Marte are oceane IMENSE care acopera o cincime din suprafata Planetei Rosii
Potrivit savantilor, un imens ocean primitiv acoperea o cincime din suprafata planetei rosii. Planeta Marte era calda, umeda si ideala pentru dezvoltarea vietii extraterestre.
Acest ocean antic de pe Marte avea o mila adancime; anumite puncte ale planetei detin peste 2p milioane de kilometri de apa, mai mult decat se gaseste Oceanul Arctic. “In cele din urma, putem concluziona ideea ca un ocean acopera 20% din suprafata planetei, cu ideea ca planeta este un loc propice, favorabil dezvoltarii si evolutiei vietii”, a declarat Geronimo Villanueva, autorul principal al studiului.
Marte avea o atmosfera ciudat de similara cu cea a Pamantului
Pe langa faptul ca au descoperit apa in stare lichida pe suprafata planetei Marte, azot biologic, emisii regulate de metan si un ocean intins (ce odata acoperea o cincime din suprafata planetei Marte), oamenii de stiinta au aflat ca, in trecutul indepartat, Planeta rosie avea o atmosfera ciudat de similara cu cea a Pamantului.
Potrivit calculelor efectuate de catre oamenii de stiinta care au derulat misiunea MAVEN, planeta Marte pierde in spatiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa (alcatuit din oxigen si dioxid de carbon).
Atmosfera Planetei Rosii, odata primitoare, a fost spulberata in trecutul indepartat. Dar cum s-a intamplat acest lucru? Ei bine, atmosfera a fost spulberata, distrusa, deoarece campul magnetic al planetei Marte a disparut.
Cercetatorii de la NASA sustin ca, desi Planeta Rosie a avut un camp magnetic acum aproximativ 4.2 miliarde de ani, acesta a disparut, ca urmare a distrugerii sale de catre asteroizi de dimensiuni uriase. Se presupune ca procesul prin care planeta Marte si-a pierdut pretioasa sa atmosfera a avut loc, cel mai probabil, pe o perioada de cateva sute de milioane de ani.
Oamenii de stiinta speculeaza ca, in tot acest timp, Planeta Rosie a fost lovita de “fotoni cu lungimea de unda extrem ultraviolet”, emisi de la suprafata Soarelui.
Inainte sa se intample acest lucru, apa se gasea, cel mai probabil, din abundenta pe Marte si exista, totodata, o probabilitate extrem de mare ca aceasta planeta sa fi fost un mediu favorabil pentru dezvoltarea vietii, in forma pe care o stim noi astazi.
No Comments