
Cele mai bune sfaturi pentru alegerea unei cafele bune
Cu totii bem cafea, unii la birou, altii acasa, altii beau cafea cand merg in vizita. Ei bine, din acest motiv, cu siguranta fiecare dintre dvs. trebuie sa cunoasteti cele mai bune sfaturi pentru a alege o cafea espresso macinata. In urmatoarele randuri ale acestui articol, veti putea descoperi cele mai bune sfaturi pentru alegerea cafelei.
Arabica sau Robusta
Toata cafeaua pe care o gasiti in magazine, este produsa din doua tipuri de arbori de cafea – Arabica sau Robusta – si alegerea uneia dintre ele depinde numai de preferintele dvs. personale.
Arabica este mai capricioasa; are boabele mai lungi, aroma nobila, dulce si intensa, care combina excelent amaraciunea si acuitatea usoara.
Robusta nu necesita conditii speciale de crestere: se adapteaza destul de usor la schimbarile de vreme si temperatura; boabele sale sunt rotunde; contine o multime de cofeina si are o aroma amara.
Destul de des, producatorii de cafea amesteca Arabica si Robusta, desi Arabica 100% este cel mai bun tip de cafea; dar este de remarcat faptul ca Arabica cultivata in diferite tari sau chiar pe plantatiile vecine avea gustul si mirosul diferit.
Arabica braziliana are un gust secundar; Arabica indiana este renumita pentru umbra ei – ciocolata; Arabica kenyana are un indiciu de aroma de vin; si exista un indiciu de fructe de padure in Arabica etiopica.
Prima impresie se numara
Ambalarea cafelei este un indicator important al calitatii sale, deoarece aroma are doi dusmani principali – lumina si oxigenul, care distrug cele mai bune calitati pe care le au aceste boabe de cafea. Gourmet-urile de cafea adevarate nu ar cumpara niciodata cafea din recipiente deschise, deoarece saptamanile si lunile de depozitare distrug cafeaua, facandu-o decolorata si lipsita de viata; iar astfel cafeaua isi pierde aroma autentica.
Ambalajele trebuie sa fie etanse la aer, de preferinta din hartie din folie cu trei straturi, cu o supapa care va permite sa nu mirosi cafeaua, ci si sa lasati monoxidul de carbon, care este emis in procesul de prajire a cafelei. Valva este realizata intr-un mod complicat: permite aerului sa iasa cu usurinta, dar impiedica intrarea aerului in ambalaj; excesul de monoxid de carbon poate scapa, dar oxigenul nu poate intra, ceea ce permite mentinerea autenticitatii aromei de cafea si atrage gourmet-urile de cafea.
Alegerea nivelului de prajire
Boabele de cafea sunt prajite pentru a obtine un gust unic, care depinde de cantitatea de uleiuri esentiale din boabe (aproximativ 600 de tipuri) si de eliberarea lor in procesul de prajire. Cu alte cuvinte, aroma bauturii depinde nu numai de tipul de cafea, ci si de nivelul de prajire al boabelor; aceasta informatie este indicata, de obicei, pe ambalaj in numere – de la 1 (prajire usoara) pana la 5 (prajire puternica). Alegerea nivelului de prajire este individual pentru fiecare persoana.
Nivelul de macinare: Cum afecteaza cafeaua
Daca preferati cafeaua macinata, acordati atentie nivelului de macinare:
Macinarea grosiera (cea mai ieftina macinare) – macinarea cafelei timp de 10 secunde sau mai putin, aceasta este potrivita pentru aparatele de cafea cu piston; timp de infuzie – pana la 7 minute.
Macinarea medie – macinarea boabelor de cafea timp de 14 secunde sau mai putin, este potrivita pentru toate tipurile de aparate de cafea; timp de infuzie – pana la 5 minute.
Macinare fina – macinarea boabelor de cafea timp de 20 de secunde; functioneaza pentru aparatele de cafea filtrante; timp de infuzie – pana la 3 minute.
Producatorii necinstiti amesteca adesea cafea macinata cu alte amestecuri diferite, care pot fi usor vazute – daca puneti un varf de cafea intr-un recipient de sticla umplut cu apa rece si apa devine maro, stii ca nu este cafea reala si nu are nimic in comun cu ea.
No Comments