
Ce trateaza un psihiatru?
Specialitatea medicala a “psihiatriei” cuprinde, prin definitie, cunostintele, experienta si capacitatea de a diagnostica, trata si preveni, precum si reabilitarea bolilor si tulburarilor psihice si psihosomatice – in special folosind metode socio- si psihoterapeutice.
Pur si simplu, psihiatria se ocupa de toate tulburarile de sanatate si anomaliile care afecteaza psihicul unei persoane, indiferent daca acestea sunt de origine spirituala sau fizica. Pe langa dimensiunea psihologica si cea somatica, trebuie inclusa si dimensiunea sociala, intrucat individul se afla in contextul unui mediu social. Astfel nivelul psihologic, somatic si social determina intelegerea psihiatrica a bolilor mentale.
Despre psihiatrie, mai exact despre ceea ce poate trata un medic psihiatru Targu Mures vom discuta in randurile care urmeaza, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla unele informatii interesante cu privire la acest subiect.
Doctorul pentru psihiatrie si psihoterapie
Un medic specializat in psihiatrie si psihoterapie examineaza si trateaza modificarile patologice si tulburarile de sentimente, gandire, dar si stari de spirit, pulsiune, memorie sau experienta si comportament.
Pe de o parte, este vorba despre o intelegere psihologica a experientei si comportamentului uman, pe de alta parte, este vorba si despre o considerare somatica a bolilor fizice cauzale (de exemplu, ale creierului) care pot afecta experienta mentala.
Spre deosebire de psiholog, psihiatrul ca medic poate inregistra, de asemenea, posibile cauze fizice ale tulburarilor sau bolilor aparent psihologice, precum si interactiunilor dintre factorii psihologici si fizici.
In plus, daca este necesar si indicat, poate prescrie si medicamente. Prin urmare, psihiatrul poate trata un pacient cu medicamente sau psihoterapie sau, de obicei, le poate combina pe amandoua; se vorbeste apoi despre tratamentul psihiatric-psihoterapeutic integrativ. In cele din urma, daca este necesar, medicul pentru psihiatrie si psihoterapie poate adauga oferte socioterapeutice ca al treilea pilon al terapiei.
Boala mintala
O boala mintala este definita ca o abatere semnificativa de durata sau recurenta in experienta sau comportament care afecteaza zonele de gandire, simtire si actiune. In plus fata de abaterea de la norma, atat suferinta personala pentru persoana afectata, cat si povara asupra mediului sunt conditii suplimentare pentru prezenta unei boli mintale.
Bolile mintale sunt diagnosticate din ce in ce mai mult si se numara printre cele mai frecvente boli. Aproape fiecare a doua persoana dezvolta o tulburare mentala relevanta cel putin o data pe parcursul vietii. In ultimii ani, numarul de zile de boala si pensionare anticipata din cauza bolilor mintale a crescut constant, depresia si tulburarile de anxietate reprezentand o mare parte a diagnosticelor.
Bolile mintale se bazeaza de obicei pe mai multe cauze (multifactoriale). Pe langa factorii genetici si bolile fizice, evenimentele si situatiile actuale din viata, evenimentele stresante din trecut, conflictele emotionale si tensiunile interpersonale pot promova dezvoltarea unei tulburari mentale. Tulburarile metabolismului creierului si modificarile substantei creierului sunt de cele mai multe ori implicate in dezvoltarea lor.
Tratamentul bolilor mintale
In conformitate cu dezvoltarea complexa (geneza) bolilor si tulburarilor mintale, terapia si reabilitarea sunt multidimensionale, sub forma unui sistem in retea de ambulatoriu, internare, internare de zi si alte facilitati de ingrijire cuprinzatoare.
Ingrijirea optima pentru pacientii cu tulburari mintale necesita coordonare si cooperare cu domenii precum neurologia si discipline similare, medicina psihosomatica, medicina generala, psihiatria si psihoterapia copiilor si adolescentilor si psihologia clinica. In plus, este necesara cunoasterea actualelor descoperiri neurobiologice, psihologice si stiintelor sociale.
Bolile mintale sunt tratate cu psihoterapie sau medicamente (farmacoterapie) sau adesea o combinatie a ambelor metode de terapie. Ce proceduri sunt utilizate in cazuri individuale depinde de boala sau tulburarea respectiva si de asemenea, de preferintele persoanei afectate.
In cazul bolilor moderate si severe, medicamentele si psihoterapia sunt de obicei combinate; in cazul bolilor mai usoare, pe de alta parte, se efectueaza sfaturi sau tratament pur psihoterapeutic.
In interesul asigurarii calitatii in domeniul psihiatriei si psihoterapiei, de mai multi ani au fost elaborate orientari legate de practica de catre societatile profesionale. Scopul acestora este de a pune la dispozitie cunostintele tuturor persoanelor care lucreaza in domeniul sanatatii pentru a putea diagnostica si trata bolile si tulburarile mintale in conformitate cu regulile valabile ale artei vindecarii.
No Comments