
Ce este un termostat
Un termostat este o componenta care sesizeaza temperatura unui sistem fizic si efectueaza actiuni astfel incat temperatura sistemului sa fie mentinuta in apropierea unei valori de referinta dorite.
Termostatele sunt utilizate in orice dispozitiv sau sistem care se incalzeste sau se raceste la o temperatura de referinta, exemplele includ incalzirea cladirilor, incalzirea centrala, aparatele de climatizare, sistemele HVAC, incalzitoarele de apa, precum si echipamentele de bucatarie, inclusiv cuptoarele si frigiderele si incubatoarele medicale si stiintifice. In literatura stiintifica, aceste dispozitive sunt deseori clasificate ca incarcaturi controlate termostatic (TCL). Incarcaturile controlate termostatic reprezinta aproximativ 50% din cererea globala de energie electrica din Statele Unite.
Un termostat functioneaza ca un dispozitiv de comanda cu “bucla inchisa”, deoarece urmareste reducerea erorii intre temperaturile dorite si cele masurate. Uneori, un termostat combina atat elementele de detectare si de control ale unui sistem controlat, cum ar fi un termostat auto. Puteti gasi termostat la Salus Controls.
Un termostat exercita controlul prin comutarea sau oprirea dispozitivelor de incalzire sau racire sau prin reglarea fluxului unui fluid de transfer de caldura, dupa cum este necesar, pentru a mentine temperatura corecta. Un termostat poate fi adesea unitatea principala de comanda pentru un sistem de incalzire sau racire, in aplicatii variind de la controlul aerului ambiant pana la controlul lichidului de racire al autovehiculului.
Termostatele sunt utilizate in orice dispozitiv sau sistem care se incalzeste sau se raceste la o temperatura de referinta, exemplele includ incalzirea cladirii, incalzirea centrala, aparatele de climatizare, precum si echipamentele de bucatarie, inclusiv cuptoare si frigidere si incubatoare medicale si stiintifice.
Termostatele folosesc diferite tipuri de senzori pentru a masura temperatura. Intr-o forma, termostatul mecanic, o banda bimetalica sub forma de bobina opereaza direct contacte electrice care controleaza sursa de incalzire sau racire.
Termostatele electronice folosesc un termistor sau alt senzor de semiconductor care necesita amplificare si procesare pentru a controla echipamentul de incalzire sau racire. Un termostat este un exemplu de regulator, deoarece iesirea echipamentului de incalzire sau racire nu este proportionala cu diferenta dintre temperatura reala si valoarea de referinta pentru temperatura.
In schimb, echipamentul de incalzire sau racire functioneaza la capacitate maxima pana la atingerea temperaturii setate, apoi se opreste. Prin urmare, cresterea diferentei dintre setarea termostatului si temperatura dorita nu modifica timpul necesar atingerii temperaturii dorite. Viteza la care se poate schimba temperatura tinta a sistemului este determinata atat de capacitatea echipamentului de incalzire sau de racire de a adauga sau de a elimina caldura catre sau de la un sistem tinta, cat si de capacitatea sistemului tinta de a stoca caldura.
Pentru a preveni ciclismul excesiv de rapid al echipamentului atunci cand temperatura este apropiata de valoarea setata, un termostat poate include o anumita histereza. In loc sa se schimbe de la “on” la “off” si invers instantaneu la temperatura setata, un termostat cu histereza nu se va schimba pana cand temperatura nu sa schimbat putin peste punctul setat de temperatura. De exemplu, un frigider setat la 2 ° C nu poate porni compresorul de racire pana cand temperatura compartimentului alimentar ajunge la 3 ° C si il va mentine in functiune pana cand temperatura va fi scazuta la 1 ° C. Acest lucru reduce riscul uzurii echipamentului de la comutarea prea frecventa, desi introduce o oscilatie a temperaturii tinta a unei anumite magnitudine.
No Comments