bara

Ce este sciatica?

Ce este sciatica?

Ce este sciatica?

18:28 04 December in Sanatate
0 Comments
Share Button

Sciatica este durerea in extremitatea inferioara rezultand din iritarea nervului sciatic. Durerea de sciatica este simtita de obicei de la partea inferioara a spatelui (zona lombara) pana in spatele coapsei si poate radia in jos sub genunchi.

Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp si incepe de la radacinile nervoase ale maduvei spinarii lombare in partea inferioara a spatelui si se extinde prin zona feselor pentru a trimite terminatii nervoase in jos la nivelul membrului inferior. Radiculopatia este uneori denumita durere a nervului sciatic.

Care sunt cauzele comune ale sciaticii?

In timp ce sciatica este cel mai frecvent rezultatul unei hernii de disc lombar care apasa direct pe nerv, orice cauza de iritatie sau inflamatie a nervului sciatic poate produce simptomele sciaticii. Aceasta iritatie a nervilor ca urmare a unui disc intervertebral anormal este denumita radiculopatie.

In afara de un nerv ciupit dintr-un disc, alte cauze ale sciaticii includ iritarea nervului de la oasele adiacente, tumori, muschi, sangerare interna, infectii in sau in jurul coloanei lombare, spondilolisteza, leziune, stenoza spinala, sindrom cauda equina, osteofit, si alte cauze. Uneori, sciatica poate aparea din cauza iritarii nervului sciatic in timpul sarcinii.

Care sunt factorii de risc pentru sciatica? Care sunt simptomele de sciatica?

Factorii de risc pentru sciatica includ artrita degenerativa a coloanei lombare, boala discului lombar si herniat ed disc si traumatisme sau leziuni la nivelul coloanei lombare. Sciatica provoaca durere, senzatie de arsura, amorteala sau furnicaturi care radiaza din partea inferioara a spatelui si a fesei superioare in partea din spate a coapsei pana in spatele piciorului.

Rezultatul este durerea lombara, durerea fesiera, durerea de sold si durerea picioarelor. Uneori, durerea sciatica radiaza in jurul soldului sau a fesei pentru a simti durerea de sold. In timp ce sciatica este adesea asociata cu dureri de spate inferioare (lumbago), ea poate fi prezenta fara dureri de spate scazute.

Sciatica severa poate face mersul pe jos dificil daca nu imposibil. Uneori, simptomele de sciatica sunt agravate prin mersul sau aplecarea la talie si ameliorat prin culcare. Amorteala si ameliorarea durerii prin schimbarea pozitiilor pot fi partiale sau complete.

Cum diagnostica sciatica specialistii din domeniul sanatatii?

Sciatica este diagnosticata cu examen fizic si istoric medical. Simptomele tipice si anumite manevre de examinare ajuta profesionistul medical sa diagnostice sciatica. Uneori, razele X si alte teste, cum ar fi scanarea CT, scanarea RMN si electromiograma, sunt utilizate pentru a defini in continuare cauzele exacte ale sciaticii.

Care sunt optiunile de tratament sciatica?

Persoanele care se confrunta cu o astfel de problema, in mod evident isi doresc sa descopere cel mai eficient tratament lombosciatica 2020. Optiunile de tratament pentru sciatica depind de cauza sa si includ abordarea cauzei de baza si a terapiei fizice. Stimulatoarele nervului transcutanat (unitati TENS) sunt uneori utile pentru mai multe forme cronice de sciatica. O varietate de exercitii de conditionare si intindere a spatelui joase sunt folosite pentru a ajuta oamenii sa se refaca de la sciatica.

Medicamentele utilizate in tratamentul sciaticii includ calmante, relaxante musculare, antiinflamatoare si antidepresive. Antidepresivele pot ajuta de fapt in aceasta setare, reducand perceptia durerii in creier. Medicamentele cortizonice, administrate pe cale orala sau prin injectie locala (injectie epidurala), pot fi uneori utile in ameliorarea durerilor de sciatica.

Procedurile chirurgicale pot fi uneori necesare pentru persistenta sciatica care este cauzata de compresia nervului la nivelul coloanei vertebrale inferioare. Uneori, specialistii in managementul durerii ajuta la afectiuni cronice de sciatica.

Cat dureaza sciatica?

Durata sciaticii depinde in mod critic de cauza sa. Un disc herniat, entorsa din spate, zona zoster si coloana lombara degenerativa pot provoca forme temporare de sciatica, care dureaza de la zile pana la saptamani. Fiecare poate provoca, de asemenea, sciatica cronica. Uneori degenerarea coloanei lombare si a discurilor poate provoca sciatica cronica care persista decat daca se efectueaza o interventie chirurgicala.

No Comments

Post A Comment