bara

Ce este cancerul la san?

Ce este cancerul la san?

Ce este cancerul la san?

16:47 23 October in Sanatate
0 Comments
Share Button

Cancerul de san este cunoscut si sub denumirea de cancer mamar, si trebuie facuta precizarea ca este un tip de cancer care se dezvolta in celulele mamare. De cele mai multe ori, cancerul se formeaza fie in lobuli, fie in conductele mamare.

Lobulii in cazul in care nu stiati, sunt glandele care produc laptele mamar, in timp ce canalele sunt caile care transporta laptele mamar de la glande spre mamelon. Cancerul este insa posibil sa apara si in tesutul gras sau in tesutul conjunctiv fibros din interiorul sanului/sanilor.

Celulele canceroase care sunt necontrolate invadeaza in foarte multe situatii si diferite alte tesuturi mamare sanatoase, si se pot deplasa chiar si pana la ganglionii limfatici care se afla sub brate. Ganglionii limfatici reprezinta o cale principala care vin in ajutorul celulelor canceroase in ceea ce priveste deplasarea acestora catre alte parti ale corpului.

Simptome ale cancerului la san/ cancerului mamar

In stadii incipiente, cancerul la san este foarte posibil sa nu provoace niciun simptom. In multe cazuri insa, o tumoare este posibil sa fie prea mica pentru a fi simtita cand va palpati sanul, dar in mod evident, o anomalie poate fi observata in continuare cand aveti parte de o mamografie, sau o elastografie Cluj 2021.

De mentionat este faptul ca in cazul in care se poate simti o tumoare, primul semn aparut este de obiceiĀ  o noua umflatura in san, care nu era acolo inainte. Chiar si in aceste conditii, este foarte important de mentionat faptul ca nu toti nodulii sunt cancerigeni.

Fiecare tip de cancer de san sau cancer mamar, poate sa provoace o varietate de simptome specifice. Multe dintre aceste simptome se aseamana, dar cu siguranta unele pot fi diferite. In cele ce urmeaza puteti descoperi care sunt cele mai cunoscute simptome pentru cele mai frecvente tipuri de cancer de san includ:

  • scurgeri sangeroase din mamelon.
  • modificari ale aspectului pielii pe sani.
  • mamelonul inversat.
  • schimbare brusca, inexplicabila, a formei sau dimensiunii sanului.
  • umflarea in tot sanul sau in parte a sanului.
  • dureri ale sanului.
  • umflatura a sanului sau ingrosarea tesutului care se simte diferita de tesutul inconjurator si s-a dezvoltat recent.
  • descarcare mamelonara, alta decat laptele matern.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie mentionat faptul ca acest lucru nu inseamna neaparat ca aveti cancer de san. De exemplu, durerea in san sau o umflatura pe care o puteti vedea la san poate fi cauzata de un chist benign.

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca daca descoperiti un nodul in san sau aveti alte simptome, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra pentru examinare si testare ulterioara.

Diagnosticul cancerului mamar (cancerului de san)

Pentru a determina daca simptomele dvs. sunt cauzate de cancerul mamar sau daca au aparut de la o afectiune benigna a sanului, medicul dumneavoastra va efectua mai intai de toate un examen fizic amanuntit.

De asemenea, este posibil ca medicul sa solicite unul sau mai multe teste de diagnostic pentru a va ajuta sa intelegeti ce cauzeaza simptomele. Exista diferite teste care pot ajuta la diagnosticarea cancerului de san, cum ar fi o mamografie, o elastografie sau chiar si o ecografie mamara.

Medicul dumneavoastra va poate sugera de asemenea, teste precum un RMN sau o biopsie a sanilor, pentru a afla sigur daca aveti sau nu cancer la san.

Cat despre tratamente, exista diferite solutii precum interventia chirurgicala, radioterapia sau chimioterapia, insa aceste tratamente difera de la caz la caz, in functie de tipul cancerului mamar si in functie de cat de avansat este acesta.

Asadar, in mare parte aceasta este o prezentare generala a cancerului la san. Daca observati schimbari ale sanului, mergeti la medic!

No Comments

Post A Comment