bara

Ce am invatat din pandemia din 2020?

Ce am invatat din pandemia din 2020?

12:59 23 March in Despre altele, Sanatate
0 Comments
Share Button

Anul 2020 a fost un an ingrozitor in intreaga lume, iar luna aceasta vom ajunge cel mai probabil la pragul de 3.6 milioane de decese cauzate de COVID-19 in intreaga lume. Multe persoane s-au imbolnavit si s-au recuperat partial dupa virusul care continua sa ne domine vietile.

Insa exista si oameni care insista sa isi continue viata obisnuita: vedem adesea poze din restaurante aglomerate sau din statiunile de schi, intr-un contrast trist cu imagini din unitatile de terapie intensiva realmente coplesite. Distantarea sociala si mastile sunt o rutina pe strazi, iar informatiile pe care le avem astazi despre virusi si cum se rapandesc ne erau straine alta data…

Limitele sistemului sanitar

Anul 2020 ne-a invatat ca e vremea ca multe state sa isi concentreze atentia pe consolidarea si refacerea infrastructurii de sanatate publica. Nu numai ca spitalele au fost depasite de criza sanitara, dar actuala campanie de vaccinare subliniaza limitele sistemelor sanitare din surprinzator de multe tari.

Americanii, de exemplu, compara disfunctionalitatile sistemului sanitar de astazi cu anul 1947, cand Departamentul de Sanatate din New York City a imunizat 6.5 milioane de oameni impotriva varicelei intr-o singura luna, iar astazi abia daca se spera la 1 milion de vaccinari pe luna…

Necesitatea unitatii

Din pacate, anul care a trecut ne-a invatat ca omenirea este prea scindata pentru a invinge acest virus. Negarea seriozitatii virusului, mesajele periculoase si inselatoare si subminarea politicii de sanatate publica nu au facut decat sa politizeze raspunsul la boala.

Nimeni nu se bucura de inchiderea economiei sau de obligativitatea purtarii mastii si a distantarii sociale, dar pana cand vom fi protejati prin vaccin, acestea sunt cele mai bune metode de a fi in siguranta. Cei mai multi dintre noi – din pacate nu toti! – am invatat asta anul acesta.

Importanta mediei

Cu toate campaniile de fake news si cu incercarea presei “de incredere” sa ramana mereu obiectiva si sa informeze corect, am invatat in 2020 si importanta informatiei si cum poate fi folosita ca arma.

In plina campanie de vaccinare, ar trebui ca prin intermediul mass-media sa se faca un efort de a convinge anti-vaccinistii, nu prin forta, ci prin aducerea in prim plan a anti-vaxerilor care cad victime ale virusului.

Cine suntem si ce valori avem

Timpul pe care l-am avut pentru introspectie ne-a invatat foarte multe despre cine suntem si ce valori avem. Daca nu stiam inca, am descoperit ca suntem o specie sociala, ca ne e dor sa mergem la teatru, ca ne e dor de sunetul muzicii live, de palavrageala cu prietenii la terase, ca ne e dor de familii, de prieteni vazuti fata in fata nu online, ca ne e dor sa calatorim si mai ales ca ne e dor sa fim liberi. Am invatat sa pretuim natura, pentru oazele sale de liniste si libertate.

Sustinerea spirituala

Am invatat datorita pandemiei cat de dependenti suntem unii de ceilalti pentru sprijin material si spiritual. Conceptul de “angajati din prima linie” ne-a intrat in vocabular, alaturi de o manifestare superioara a recunostintei pe care o avem fata de angajatii din sanatate, politie, pompieri, servicii de urgenta, magazine alimentare, farmacii, transporturi si livrari, care au fost cu totii in prima linie a raspunsului la pandemie.

Am invatat anul acesta sa acordam atentie tuturor celor care si-au pus vietile in pericol pentru a-i servi pe ceilalti. Am invatat, de asemenea, si ca oamenii pot fi incredibil de generosi cand isi vad semenii in situatii dificile.
Insa cea mai importanta lectie din 2020 este ca avem nevoie sa fim uniti pentru a invinge virusul si pentru a reveni la viata normala!

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro

No Comments

Post A Comment