
Casa automata. O idee de viitor
Dacă am privi în trecut, mai exact, în secolul XX, putem observa o aşteptare coună asupra viitorului: automatizarea completă. Acest lucru apărea, evoient, şi asupra casei (am în minte exemplul din Familia Jetson).
În prezent, putem observa o apropiere de această idee, în contextul progresului tehnologic. Vă propun să aruncăm o privire asupra a ceea ce numesc un proces de tranziţie către un nou tip de casă.
Domoticarea:
Acest termen este compus din cuvântul latin domus şi cuvântul românesc robotică (care, la rândul său, provine din englezescul robotic sau termenul francez robotique) şi presupune procesul de automatizare a unei case.
O casă automată este o casă în care un număr mare de acţiuni umane sunt realizate de electrocasnice, iar toate electrocasnicele sunt controlate de la o singură telecomandă.
Întrucât tehnologia este o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, în special din cauza restricțiilor și mai ales în contextul actual al preocupărilor legate de coronavirus, nu este de mirare că un număr tot mai mare deconsumatorii își transformă din ce în ce mai mult casele în „case inteligente”.
Piața de 78,3 miliarde de dolari urmează să crească la 135,5 miliarde de dolari până în 2025. Are sens, având în vedere că mai multe familii rămân acasă perioade mai lungi din cauza pandemiei, astfel încât confortul și comoditatea pe care le oferă casele inteligente sunt și mai atrăgătoare – și mai mult în cerere.
Aceasta implică adoptarea Internetului obiectelor, adică conectarea cât mai multor dispozitive, aparate electrocasnice și bunuri (chiar și mâncarea mâncării animalului dvs. de companie!) La internet, astfel încât acestea să se sincronizeze între ele și să fie activate doar printr-o simplă atingere a unei aplicații. Când vine vorba de lucruri conectate, cerul este limita.
În timp ce conceptul de case inteligente face, fără îndoială, viața mai convenabilă, există dezavantaje în a te înconjura cu atât de multă tehnologie digitală și a te baza pe ea. Unii proprietari de case inteligente își dau seama că creșterea nivelului de confort poate avea loc în detrimentul unei intimități reduse.
Iată un motiv pentru care o casă inteligentă nu este de fapt o idee atât de inteligentă și altul conform căruia va îmbunătăți, fără îndoială, nivelul de trai.automatizată se va numi casă inteligentă sau smart home.
Argument Contra:
Ca și în cazul oricărui dispozitiv conectat la internet, casele inteligente riscă să fie piratate. Fiecare dispozitiv conectat notifică aplicația corespunzătoare atunci când este utilizată, trimitând o amprentă digitală la router.
Hackerii care îți monitorizează routerul pot afla despre programul tău zilnic și pot vedea videoclipuri / imagini cu tine sau hărți ale casei tale. Astfel de date pot fi benefice pentru oricine dorește să pătrundă sau să spioneze viața ta de odinioară intimă. (Și ce zici de coșmarul în care hackeri preiau controlul asupra casei tale?)
Un element mai puțin înspăimântător, dar totuși îngrijorător, este că dispozitivele dvs. conectate la internet, care ar trebui să vă servească, servesc de fapt nevoilor producătorilor și giganților tehnologici. Datele pe care aceste dispozitive le colectează despre casa și familia dvs. vor fi probabil partajate companiilor care utilizează acumularea de date pentru câștiguri financiare. Această invazie a confidențialității este permisă după ce Congresul a votat în 2017 pentru a permite furnizorilor de servicii de internet să colecteze și să vândă datele de utilizare a internetului clienților.
Argument Pro:
Tehnologia caselor inteligente este mai eficientă din punct de vedere al costurilor și consumului de energie decât aparatele electrocasnice și electronice tradiționale. Deoarece aparatele conectate sunt proiectate pentru a funcționa cu cea mai mică cantitate de energie necesară (și pentru a oferi feedback cu privire la modul cel mai bun de conservare a energiei), aceasta reduce costurile de gaze, electricitate și apă.
De fapt, un studiu al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA a raportat că proprietarii care folosesc tehnologia caselor inteligente exclusiv pentru controlul termostatului au economisit între 10% -30% din factura de energie. Luați o nouă tehnologie de senzori în sistemele de duș inteligente, care economisește bani maximizând consumul de apă și minimizând risipa.
Concluzie:
Acestea fiind spuse, cosnsider că Domiciliul automat este o alegere grea pentruoţi, dar că s-ar putea să devină o normalitate în viitor. În cazul în care doriţi să începeţi o automatizare a casei dvs. o bună alegere (ca preţ şi calitate) ar fi Salus it600.
No Comments