bara

Care sunt diferitele tipuri de termostate de interior?

Care sunt diferitele tipuri de termostate de interior?

11:16 24 May in Casa si gradina
0 Comments
Share Button

Care sunt diferitele tipuri de termostate de interior?De la cel mai simplu model care mentine aceeasi temperatura in toata casa pana la cel mai avansat model de termostat smart Salus Controls care se adapteaza la obiceiurile tale din fiecare camera datorita inteligentei artificiale, alegerea este foarte larga. Pentru a face totul simplu, le-am clasificat in trei familii: termostate de camera simple, termostate programabile si termostate programabile conectate.

Cel mai adesea, instalarea unui termostat este la indemana tuturor. Pentru cele mai sofisticate modele, insa, este mai bine sa apelezi la un profesionist. Interventia te va costa in medie intre 100 si 200 de euro in functie de complexitatea acesteia.

Termostate de camera simple

Un termostat de camera sau un termostat electromecanic neprogramabil este utilizat pentru a controla temperatura intregii locuinte. Cablat sau fara fir, se instaleaza cu usurinta pe sisteme de incalzire electrice sau hidraulice. Pur si simplu porneste sau opreste cazanul pentru a mentine temperatura dorita, indiferent de ora din zi.

Necostisitoare si usor de utilizat, termostatele de camera neprogramabile nu permit economii semnificative de energie si ofera un confort termic mai mic in comparatie cu termostatele programabile. Nu ofera posibilitatea, de exemplu, de a alege o temperatura mai scazuta noaptea sau de a varia temperatura de la o camera la alta.

Bine de stiut

Spre deosebire de termostatele programabile si termostatele programabile conectate, termostatele de camera simple nu sunt eligibile pentru ajutoare legate de munca pentru imbunatatirea performantei energetice a locuintei.

Termostate programabile

Un termostat programabil face posibila alegerea diferitelor temperaturi in functie de un interval de timp definit in prealabil. Cele mai recente si sofisticate fac posibila si reglarea puterii cazanului sau a temperaturii fiecarui calorifer pentru a imbunatati confortul termic in fiecare incapere a casei in timp ce va scadea semnificativ facturile la incalzire.

Mai scumpe decat termostatele clasice de camera, termostatele programabile au avantajul de a fi eligibile pentru majoritatea ajutoarelor legate de lucrarile de imbunatatire a energiei la domiciliu. Denumite si termostate modulante sau reglate electronic, acestea sunt compatibile doar cu cazane de inalta performanta energetica sau pompe de caldura.

Termostate programabile conectate

Aceasta este categoria regina a termostatelor. Acestea au adesea aceleasi caracteristici ca si termostatele programabile cu capacitatea de a regla puterea sistemului de incalzire cu precizie chirurgicala. Conectate la o aplicatie mobila dedicata, acestea ofera si posibilitatea de a controla incalzirea de la distanta prin variarea temperaturii fiecarei incaperi.

Daca termostatele conventionale pur si simplu pornesc sau opresc cazanul in functie de temperatura din locuinta ta, termostatele programabile conectate pot lua in considerare si alti parametri, cum ar fi temperatura exterioara sau nivelul de umiditate. Pot chiar sa-ti analizeze obiceiurile pentru a adapta automat temperatura fiecarei incaperi.

Bine de stiut

Un sistem de incalzire “totul sau nimic”, centrala traditionala, incalzire in pardoseala sau altele, functioneaza doar in modul on/off, in timp ce un sistem cu reglare, precum o centrala in condensatie sau o pompa de caldura, isi poate modula puterea pentru a ajunge la temperatura dorita cu o eficienta energetica mai mare.

No Comments

Post A Comment