bara

Care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale masinilor diesel?

Care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale masinilor diesel?

Care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale masinilor diesel?

14:11 01 February in Auto
0 Comments
Share Button

Masina personala sau masina de familie, reprezinta in clipa de fata una dintre cele mai importante necesitati ale fiecaruia dintre noi. Este cat se poate de firesc ca un autoturism sa fie o necesitate pentru oameni, dat fiind faptul ca acesta este cel mai confortabil mijloc de transport.

In plus, atunci cand avem o masina personala, avem posibilitatea de a ne deplasa unde si cand dorim, fara sa fie necesar sa asteptam mijloacele de transport in comun, acesta fiind un foarte mare avantaj.

Cand vine insa vorba despre alegerea masinii, multi sunt cei care se gandesc sa cumpere un autoturism cu motor diesel, in conditiile in care aceste masini au atat de multe avantaje. In continuare veti descoperi pe scurt despre ce este vorba, dar si eventualele dezavantaje ale acestor masini. Asadar, merita sa cititi pana la final acest articol.

AVANTAJELE MOTOARELOR DIESEL

Motoarele diesel sunt economice

Ard mult mai bine decat motoarele pe benzina. Un randament energetic cu pana la 15 la suta mai bun, uneori mai mare, este posibil in comparatie cu motorul pe benzina, deci este cat se poate de firesc sa va tenteze o masina care are motor diesel. Unii vorbesc chiar despre o eficienta cu 20% mai mare.

Emisii scazute de CO2

Datorita consumului redus, emisiile de CO2 sunt de asemenea, semnificativ mai mici decat la motorul pe benzina. Problema CO2 este importanta de multi ani. De aceea motorul diesel a devenit raspandit, si trebuie mentionat faptul ca este inca imbatabil in sectorul transporturilor grele. 96 la suta din camioane au motoare pe motorina. Cu toate acestea, acest lucru se datoreaza mai putin emisiilor de CO2 decat puterii.

Motoarele diesel sunt puternice

Datorita eficientei mai mari, motorul are mai multa putere si dureaza mai mult. Motoarele camioanelor parcurg mult peste 1 milion de kilometri. Unele chiar doua milioane. De asemenea, masinile depasesc limita de 500.000 de kilometri, in timp ce motorul pe benzina se epuizeaza in prealabil.

DEZAVANTAJELE MOTOARELOR DIESEL

Motoarele diesel emit niveluri ridicate de oxid de azot: gazul provoaca ploi acide, fum si accelereaza incalzirea globala. Se spune ca este produs in cantitati mai mari in motorina decat in motoarele pe benzina. Motivul: motoarele diesel ard foarte eficient cu un grad ridicat de eficienta. Acest lucru creeaza temperaturi de pana la 2.500 de grade, ceea ce inseamna ca azotul se oxideaza pana la oxid de azot.

Intretinere mai scumpa

Atunci cand vine vorba despre achizitia unei masini care are motorul diesel, se stie faptul ca pretul acesteia de achizitie este mai mare in comparatie cu pretul unei masini pe benzina. Acesta nu este insa singurul mare dezavantaj, pentru ca la capitolul intretinere, o masina diesel este mai scumpa in comparatie cu o masina care are motorizarea pe benzina.

Doar ganditi-va la faptul ca este posibil sa cumparati o masina diesel second hand, iar la scurt timp se defecteaza turbosuflanta. Chiar daca discutam despre masini diesel second hand cu o oarecare vechime, atunci cand vine vorba despre turbosuflante, trebuie facuta precizarea ca vestile nu sunt tocmai bune.

O turbosuflanta se poate reconditiona de exemplu, sau se poate achizitiona o turbosuflanta second hand, insa costurile sunt ridicate; ca sa nu mai adaugam si manopera tot aici.

De-asemenea, exista modele de masini second hand care au probleme cu volanta, iar o astfel de componenta este de-asemenea destul de scumpa. Aici nu mai discutam despre reconditionare, ci despre inlocuirea piesei.

Asadar, se poate vedea clar faptul ca masinile second hand au atat avantaje cat si dezavantaje, asa ca fiecare poate alege daca isi cumpara sau nu o asemenea masina.

No Comments

Post A Comment