bara

Calatoria in timp este posibila?

Calatoria in timp este posibila

Calatoria in timp este posibila?

12:19 18 July in Descoperiri stiintifice, Mistere elucidate
0 Comments
Share Button

Universul este plin de mistere care ne pun cunostintele la incercare. In “Dincolo de Stiinta” Epoch Times colecteaza povesti despre aceste fenomene ciudate pentru a stimula imaginatia si deschide niste posibilitati anterioare extraordinare. Sunt adevarate? Tu decizi.

Dr. Ron Mallett este un fizician teoretician celebru de la Universitatea din Connecticut, dar a fost odata un baietel cu o copie a cartii “Masina Timpului” de HG Wells. Tatal sau a murit cand Mallett avea 10 ani, iar atunci cand a citit aceasta carte un an mai tarziu, ideea de a calatori inapoi in timp pentru a preveni moartea tatalui sau i-a cuprins imaginatia.

Nu a fost o fantezie trecatoare. A studiat fizica la facultate, cu un interes deosebit in gaurile negre. El si-a dat seama ca intelegerea gaurilor negre l-ar putea ajuta sa inteleaga calatoria in timp. La acea vreme, gaurile negre erau considerate “nebunesti, dar cel putin era o nebunie legitima”, a spus Mallett; calatoria in timp, pe de alta parte, a fost considerata “nebuneasca nebuneasca”.
“Am folosit gaurile negre ca o poveste de acoperire”, a spus el razand.

Albert Einstein a descris timpul ca pe o a 4-a dimensiune, iar el a spus ca timpul si spatiul sunt conectate, astfel vorbesc fizicienii de spatiu-timp. Se spune ca spatiul-timp se curbeaza si se invarte in jurul gaurilor negre care se rotesc. Mallett s-a intrebat daca el ar putea reproduce aceste conditii aici, pe Pamant.Cateva coincidente l-au ajutat sa-si dea seama cum.

Cand a absolvit colegiul, a vrut sa-si inceapa cercetarile imediat, dar a fost o perioada de recesiune. A ajuns sa lucreze cu lasere, invatand despre capacitatile lor de taiere pentru uz industrial. La doi ani dupa asta, a primit locul de munca pe care l-a vrut initial de la Universitatea din Connecticut.

Pentru a intelege progresul cercetarii pe care o facem, trebuie sa intelegem doua dintre teoriile lui Einstein:

1. Potrivit teoriei speciale a relativitatii a lui Einstein, timpul este afectat de viteza. A fost deja dovedit in laborator ca particulele subatomice pot fi aruncate in viitor la viteze mari. Un accelerator a fost folosit pe particulele de care se stie ca se dezintegreaza dupa o anumita perioada de timp. Particulele apar in viitor, intr-un stadiu tanar, fara a se fi dezintegrat in perioada de timp obisnuita. Imbatranirea particulelor incetineste pe masura ce acestea accelereaza.

2. Potrivit teoriei relativitatii generale a lui Einstein, timpul este, de asemenea, afectat de gravitate. A fost deja dovedit ca ceasurile de pe satelitii din orbita arata o usoara diferenta in timp decat ceasurile de pe Pamant, daca acestea nu sunt ajustate pentru a compensa.

Dr. Mallett stia ca gravitatia ar putea afecta timpul si ca lumina ar putea crea gravitatie. El a tot meditat si s-a gandit, iar apoi momentul lui “Evrica” a lovit. Lasere!

El si-a amintit de la munca sa anterioara cu laserele cum ca un laser inel creeaza lumina circulanta. “Poate ca lumina care circula va face acelasi lucru cu gravitatia, cum ar face o gaura neagra rotativa”, se gandi el. Se intreba daca un laser inel ar putea fi folosit pentru a rasuci spatiu-timp intr-o bucla – prezent, viitor si inapoi la trecut.

Daca laserul poate crea o astfel de bucla, informatia poate fi trimisa in trecut, in format binar. Neutroni de spin, a explicat Mallet . Un sir de neutroni poate fi aranjat in asa fel incat unii sunt in sus iar altii in jos, reprezentând 1 si 0, respectiv, creand astfel un mesaj binar.

Daca Dr. Mallett ar fi gasit locul de munca de cercetare pe care l-a vrut chiar din facultate, el nu ar fi lucrat cu laserele si nu ar fi dobandit aceasta cunoastere care l-a ajutat multi ani mai tarziu.

“Am avut ceva in trecutul meu pe care colegii mei care lucreaza in acest domeniu nu il au, asa ca a fost cu faptul ca am avut acel ceva in trecutul, m-a condus la acea descoperire, care altfel nu s-ar fi intamplat”, a spus dr Mallett.

Acum, partea dificila – testand aceasta teorie in ecuatii matematice. Aici a intervenit a doua coincidenta. Dr. Mallett a fost diagnosticat cu o boala de inima la scurt timp inainte de a fi lovit cu inspiratia de a folosi laserele inel pentru calatoria in timp. El a fost in concediu medical de la multe dintre indatoririle sale de la locul de munca.

Fara a preda in clase sau indeplini atributiile comisiilor, el a fost liber sa se concentreze pe cercetarile sale.

“Daca nu as fi avut acel timp, nu stiu dacă as fi putut sa fac acea descoperire si nici timpul de a lucra la ea”, a spus el.

I-a luat sase luni pentru a dovedi ca lumina circulanta ar putea rasuci spatiul. A mai fost nevoie de alti doi ani pentru a dovedi ca rasucirea spatiului ar putea, de asemenea, sa rasuceasca timpul. Desi a fost un efort lung, laborios, dr. Mallett a mentionat ca Einstein a avut nevoie de 10 ani pentru a arata ca gravitatia afecteaza timpul.

“A meritat… pentru a vedea de fapt ecuatiile si pentru a vedea ca ei prezic ca [calatoria in timp este posibila] este un lucru palpitant’, a spus Dr. Mallett. Urmatoarea incantare a venit atunci cand un jurnal a publicat primul sau articol in legatura cu calatoria in timp.

Cu emotii, el a prezentat concluziile sale expertilor relativitatii, la o conferinta organizata de Societatea Internationala pentru Relativitatea Generala si Gravitatie. El a fost deosebit de onorat sa vorbeasca despre calatoria in timp in fata lui Dr. Bryce DeWitt, un proeminent fizician care a lucrat cu Einstein. Dr. DeWitt a vorbit chiar inaintea Dr. Mallett, o actiune greu de urmat.

La sfarsitul prezentarii Dr. Mallett, Dr. DeWitt s-a sculat in fata intregului public si a spus: “Nu stiu daca vei avea sansa de a-l vedea din nou pe tatal tau, dar ar fi mandru de tine”.

Intr-o propozitie scurta, ani de munca au fost validati, aspiratiile sale realizate si scopul sau initial indeplinit. Desi, ca si copil el a visat la prevenirea mortii tatalui sau, el simte ca descoperirile pe care le-a facut, motivat de memoria tatalui sau, sunt mai mult decat suficiente.

Tatal sau a fost obiectul marii iubiri si admiratiei din viața tanarului dr. Mallett. Mama sa a lucrat din greu pentru a avea grija de Mallett si cei trei frati in cartierul Bronx din New York. Nu a fost usor, mai ales in anii 1950 ca o femeie afro-americana sa castige traiul, si familia a cazut in saracie. El isi da seama cat de greu trebuie sa fi fost pentru ea, la numai 30 de ani la momentul respectiv, sa-si piarda sotul din cauza unui atac de cord atat de tanar si de a lucra pentru a-si creste copiii.

Dr. Mallett scris despre calatoria lui personala, precum si descoperirea sa in cartea “Time Traveler:A Scientist’s Personal Mission to Make Time Travel a Reality” (misiunea personala a unui om de stiinta pentru a face calatoria in timp o realitate).

Cat timp va dura pentru a face o masina a timpului?

Trebuie sa fie clar ca Dr. Ron Mallett nu lucreaza in garajul sau cu un Delorean si un condensator flux ca Doc Brown in “Back to the Future”. E un fizician teoretic, nu un fizician experimental.

Asta inseamna ca a dezvoltat dovezi matematice cum ca calatoria in timpul ar trebui sa functioneze, dar le ramane fizicienilor experimentali sa obtina hardware-ul si sa construieasca masina timpului.

Asta ar putea costa aproximativ 250.000 dolari doar pentru a incepe, a spus el. 250.000 dolari ar acoperi studiul de fezabilitate, iar studiul de fezabilitate va determina cat de mult ar costa faza experimentala.

Donatiile se fac la Universitatea din Fundatiei din Connecticut. “De-a lungul timpului au fost primiti aproape 11.000 dolari pentru finantare de la un numar mare de contribuitori generosi variind de la 15 la 25 dolari de la gimnaziu si elevi de liceu la 500 de dolari de la un cuplu de tineri la 1.000 dolari de la un parinte in doliu”, a spus Dr. Mallett.

El se asteapta ca, odata ce studiul de fezabilitate va incepe, intregul proces ar dura aproximativ cinci ani.

Intrebari filosofice

Daca intr-o zi o masina a timpului este construita bazata pe proiectarea Dr. Mallett, ce se poate intampla atunci cand comutatorul este pornit? Un mesaj din viitor ar putea aparea instantaneu.

Masina de timp ar putea doar sa trimita informatii de-a lungul liniei timpului atunci cand masina este pornita prima data pana cand este oprita. Deci, daca ramane pornita timp de 100 de ani, mesaje binare pot fi trimise in orice moment in acesti 100 de ani. Cineva din viitor s-ar putea sa stie ca masina va fi activata la o anumita data si sa trimita un mesaj pentru a ajunge in acea perioada.

Intr-un documentar BBC-Discovery Channel aratand munca Dr. Mallett, naratorul a spus ca, odata cu calatoria in timp, “De fapt nu este altceva decat ceea ce inseamna a fi o fiinta umana”.

Daca am putea merge inapoi in timp si repara toata suferinta din lume, daca ne-am putea intoarce si sa prevenim lucrurile rele care se intampla in viata noastra, ce ar face asta pentru cresterea noastra personala si la nivel de intelepciune? Cum s-ar schimba societatea noastra?

Dr. Mallett a spus ca si filmul “Time Cop”, cu Jean-Claude Van Damme, explorat aceasta idee. Personajul lui Van Damme a fost insarcinat cu stabilirea calatoriei in timp, astfel incat oamenii nu o puteau folosi pentru propriile lor scopuri. Sotia lui a murit si el a trebuit sa se abtina de la a merge inapoi in timp sa o salveze.

“Depinde de societate pentru a decide modul in care este utilizata calatoria in timp, nu depinde de o persoana”, a declarat Dr. Mallett. Large Hadron Collider, cel mai mare si mai puternic accelerator de particule din lume, este condus de un consortiu de natiuni. El isi imagineaza ca o masina a timpului va fi controlata in mod similar. El nu isi imagineaza ca masini ale timpului vor deveni mai frecvente decat reactoarele nucleare. Oamenii nu vor avea masini ale timpului in curtile lor pentru utilizare casuala.

Pentru Dr. Mallett, cea mai buna utilizare a caatoriei in timp ar fi sa avertizeze oamenii de dezastrele naturale – a preveni, de exemplu, miile de decese cauzate de tsunami si uragane.

No Comments

Post A Comment