bara

Articolele esentiale care compun echipamentul de protectie pentru lucratorii din industria alimentara

Articolele esentiale care compun echipamentul de protectie pentru lucratorii din industria alimentara

Articolele esentiale care compun echipamentul de protectie pentru lucratorii din industria alimentara

12:22 22 February in Despre altele
0 Comments
Share Button

Industria de prelucrare a alimentelor presupune o serie de procese care pot cauza riscuri pentru sanatatea angajatilor si anume: cantarire, taiere, curatare, transport, depozitare.

Este imperios necesar ca angajatii, clientii si produsele alimentare sa fie protejate adecvat impotriva pericolelor aferente cu ajutorul echipamentelor de protectie, special concepute pentru industria alimentara.

  • Consumatorii asteapta sa fie implinite conditii privind calitatea si igiena atunci cand cumpara produse alimentare. Personalul implicat in manipularea, pregatirea si prelucrarea marfii este nevoit sa foloseasca echipamente speciale ariei de activitate. Asta in scopul satisfacerii clientilor si pentru a proteja reputatia brandului. Tipul corespunzator de material si utilizarea corecta a vestimentatiei sunt factori care previn contaminarea alimentelor cu bacterii, impuritati si germeni.
  • Angajatii sunt expusi la leziuni minore sau severe prin prisma activitatii in domeniul alimentar. Cele mai frecvente leziuni sunt taieturile, arsurile, fracturile, vanataile, drept consecinta a prelucrarii si manipularii de alimente. Toate acestea pot fi evitate prin utilizarea indicata a echipamentului de protectie.
  • Un halat de dama pentru industria alimentara cu capse de la DispoTrading.ro pastreaza hainele curate, permite pielii sa respire si garanteaza lejeritate in miscare.  O pereche de manusi, un sort, formeaza o bariera fizica intre mana si hainele lucratorului fata de suprafetele de lucru.
  • O pereche de botosi sau acoperitori opereaza ca un scut care impiedica raspandirea bacteriilor de pe incaltaminte de afara in interior. Pantofii de unica folosinta, sorturile, manusile sau acoperitorile de unica folosinta sunt confectionate din materiale usoare, sterilizate si pastrate in pungi sigilate, pentru a bloca introducerea factorilor de contaminare din exterior in spatiile de prelucrare a alimentelor.
  • Angajatorul are interesul de a pastra personalul in conditii igienice, de a supraveghea respectarea normelor de sanatate si siguranta a angajatilor, dar, simulta, de a garanta siguranta produsului de consum, din punct de vedere sanitar-veterinar.
  • Ochelarii de protectie sunt esentiali ca urmare a deplasarii continue in interiorul si in afara zonelor frigorifice, ceea ce cauzeaza ceata pe lentilele ochelarilor. Asadar sunt necesari ochelari speciali cu proprietati anti-ceata, anti-zgaraieturi si antistatice pe ambele fete ale lentilei.
  • Materialele care sunt folosite in cele mai multe cazuri la confectionarea articolelor destinate industriei alimentare sunt: bumbacul, nylonul, docul, materialele matlasate, folia de plastic.
  • Alegerea depinde de nivelul de risc al activitatii. Riscul maxim implica manipularea alimentelor perisabile, neambalate si gata de consum. Riscul ridicat vizeaza manipularea alimentelor sau ingredientelor perisabile neambalate si riscul scazut care se refera la manipularea alimentelor sau ingredientelor greu perisabile.

Manipularea profesionala a alimentelor imbunatateste durata de valabilitate a acestora, reduce risipa de alimente neconsumate si nu in ultimul rand, scade riscul de contaminare.

Echipamentul de protectie alimentara din materiale rezistente, confortabile si de calitate mentine alimentele departe de imprastierea bacteriilor, parazitilor, formarea mucegaiului si de transferul reziduurilor de pe corpul uman si imbracaminte.

S-a dovedit si faptul ca protectia optima a alimentelor este unul dintre factorii esentiali care participa la imbunatatirea gustului si texturii alimentelor. Aceste elemente influenteaza masiv opinia publicului, gradul de satisfactie a clientilor si foarte important, reputatia brandului si fidelizarea consumatorilor.

No Comments

Post A Comment