bara

Amuletele de protectie: de la pergamente antice la bijuterii moderne

Amuletele de protectie: de la pergamente antice la bijuterii moderne

Amuletele de protectie: de la pergamente antice la bijuterii moderne

22:50 02 April in Fashion
0 Comments
Share Button

Amuletele sunt obiecte despre care se crede ca au un efect magic asupra persoanei care le poarta, mai exact puterea de a o apara de pericole. Cuvantul provine din limba latina, unde intelesul ii era similar cu cel de astazi: “un obiect care protejeza de probleme”.

De-a lungul anilor, au fost considerate amulete de protectie o multime de obiecte: pietre semipretioase, statuete, monede, pandantive, inele, plante uscate, parti din animale si chiar anumite desene sau formule magice scrise pe pergamente.

In Roma Antica amuletele erau foarte des folosite, aproape toti membri societatii avand una. In acest context istoric si cultural, diverse pietre semipretioase erau asociate cu diversi zei si se considera ca purtarea pietrei respective ii conferea purtatorului puterea acelui zeu. De exemplu, Zeul Ares era reprezentat de jaspul rosu, Zeul Ceres – de jaspul verde, Zeus – de calcedonie si Zeul Bacus – de ametist.

In China, expertii taoisti denumiti “fulu” au conceput un stil special de caligrafie despre care spuneau ca are puterea de a-l proteja pe cel care il practica de spiritele rele. Echivalentul acestui tip de amuleta scrisa exista si in Japonia, denumirea acesteia fiind “ofuda”.

Amuletele de protectie sunt foarte raspandite si in traditiile evreiesti, cele mai cunoscute datand din era lui Solomon. Deoarece iudaismul interzice statuetele si icoanele, amuletele iudaice evidentiaza in cea mai mare parte texte si nume (acestea fiind denumite “mezuzah” si “tefillin”), dar un exemplu foarte cunoscut este Sigiliul lui Solomon (denumit si “hexagrama” sau “Steaua lui David”).

In Islam, cea mai comuna forma in care se regasesc amuletele este un mic pachet triunghiular ce contine versuri sacre si care este prins de hainele copiilor pentru a-i apara de deochi. Forma triunghiulara este adeseori tesuta in covoarele si carpetele folosite pentru rugaciune in aceasta religie. Tot in Islam isi are originea si bine-cunoscuta “hamsa” sau “mana Fatimei”.

Unul dintre cele mai cunoscute popoare africane este cel tuareg, care traieste in Sahara. Acest popor pune foarte mare pret pe protectia de fortele naturi si spiritele rele, asa ca foloseste 21 de tipuri de amulete, cel mai cunoscut fiind “crucea tuarega”.

Atat cruci tuarege cat si alte amulete de protectie specifice popoarelor din Sahara gasesti in magazinul Metaphora.

No Comments

Post A Comment