bara

Aisberguri masive au ajuns pe coasta Floridei

Aisberguri masive au ajuns pe coasta Floridei

Aisberguri masive au ajuns pe coasta Floridei

11:03 10 June in Istorie adevarata
0 Comments
Share Button

Pensionarii, cei in vacanta si alti vizitatori care vin in sudul Floridei, fac acest lucru in parte pentru apele sale tamaduitoare cu temperaturi bune pentru imbaiat. Cu toate acestea, spre sfarsitul ultimei ere glaciare, aisberguri groase cat trei terenuri de fotbal pluteau periodic sustinute de scurgerea glaciala rece, sustin cercetatorii intr-un nou studiu.

Coborand din Canada , Hudson Bay si Golful St Lawrence, acest aisberg format din topirea zapezii si ghetii in mare masura, ocolind regiunile subpolare in drumul sau spre subtropicale – un posibil semn ca lucrurile vin in epoca actuala de dezghetare rapida a foilor de gheata.

In varful ultimei ere glaciare in urma cu aproximativ 21.000 ani, asa-numitul strat de gheata Laurentide a acoperit o bucata mare din America de Nord, inclusiv aproape toata Canada din prezent.

Pe masura ce climatul s-a incalzit, foaia de gheata a inceput sa se rupa trimitand nenumarate aisberguri in nordul Oceanului Atlantic. Aceste aisberguri ar deriva in mod obisnuit in Carolina de Sud, dar odata ce ar ajunge acolo s-ar topi in apele calde ale Curentului Golfului, potrivit studiului publicat online duminica in revista Nature Geoscience.

Cu toate acestea, din cand in cand un lac imens glacial s-ar scurge in ocean dupa topirea barierelor de gheata care il tin in loc. Lacul Agassiz, de exemplu, care a fost odata mai mare decat toate Marile Lacuri la un loc, a disparut in urma cu aproximativ 8.400 ani. ” Este considerat a fi un eveniment catastrofic, ca crapatura unui baraj “, a declarat Alan Condron, un modelator de climat de la Universitatea din Massachusetts in Amherst, care e co-autorul studiului.

Anterior, se credea ca apa dulce din asemenea lacuri aluneca spre est in Atlanticul de Nord subpolar, unde a perturbat Curentul Golfului si a provocat climatul sa se raceasca. Dar Condron, folosind un model numeric de inalta rezolutie, a determinat ca o mare parte a apei sa curga spre sud de-a lungul coastei pana la Florida.

Limitata la suprafata, aceasta apa aproape de inghetare a trecut peste Curentul Golfului, a spus Condron, si a izolat aisbergurile care calatoreau impreuna cu ea.

Pentru a confirma rezultatele modelului sau, Condron a facut parteneriat cu Jenna C. Hill, o asociata profesoara de
stiinte marine de la Universitatea de Coasta din Carolina , pe care a cunoscut-o anul trecut la o intalnire de cercetare Arctica. In 2006, Hill a facut parte dintr-o echipa care a descoperit urme de chila din aisberg in largul coastei din Carolina de Sud. Ea a continuat sa caute de atunci, folosind imagini de inalta rezolutie pentru a identifica aproximativ 400, din Carolina de Nord pana la Florida, inclusiv unele in apropiere de Miami si posibil unele in jurul Florida Keys.

Multe dintre aceste semne chila sau caneluri de pe fundul marii sunt de 30 de metri latime, indicand prezenta aisbergurilor de pana la 300 de metri grosime, a explicat Hill. ” Avand in vedere ca regula generala este ca noua zecimi dintr-un aisberg este subacvatic, un aisberg gros de 300 de metri ar fi, probabil, de aproximativ 10 etaje inaltime deasupra apei “, a declarat ea prin e-mail de pe un vas de cercetare in prezent pe mare. In aceste zile, a adaugat ea, aisberguri asa mari se gasesc numai in apropierea Groenlandei.

Mergand in deriva cu aproximativ 2.2 mile pe ora, aisbergurile ar putea ajunge din nordul Canadei la Florida in mai putin de patru luni de zile, a explicat Condron. ” Ar fi fost foarte interesant sa fi fost in Florida pentru unul dintre aceste evenimente”, a spus el. ” Ar fi frumos si cald de-a lungul coastei, si apoi, la orizont vei incepe sa vezi aceste aisberguri mari. Ar fi destul de brusc si destul de infricosator probabil.

” El a speculat ca in timpul ultimei deglacieri, de acum aproximativ 21.000 la 6.000 de ani “, s-ar putea vedea aisberguri timp de o luna ” drept in Florida ” si apoi din nou de- abia peste 2.000 de ani. ”

Daca trecutul este vreun fel de indicatie, atunci apa rezultata din topirea si micsorarea stratului de gheata Greenland, ar putea urma, de asemenea, pe coasta de sud in zonele subtropicale, potrivit studiului.

Condron a subliniat ca este de asteptat topirea treptata in Greenland fara scurgerea brusca a lacurilor glaciare mari, si ca in nici un caz nu vor mai aparea din nou aisberguri in Florida in curand. Cu toate acestea, cu exceptia notabila a cresterii nivelului marii, consecintele topirii calotelor glaciare ramane greu de stabilit “.

Aceasta este marea intrebare”, a spus Condron. ” Cat de sensibila este circulatia oceanica si clima la cresterea de apa dulce in ocean? Nu avem un ceva ferm legat de asta chiar acum “.

No Comments

Post A Comment