bara

Aflati mai multe despre istoria San Nicolás, cel care a devenit Mos Craciun

Aflati mai multe despre istoria San Nicolás, cel care a devenit Mos Craciun

Aflati mai multe despre istoria San Nicolás, cel care a devenit Mos Craciun

15:53 13 October in Casa si gradina
0 Comments
Share Button

Sfantul Nicolae, al carui nume inseamna “protector si aparator al popoarelor”, a fost atat de popular in antichitate incat peste 2.000 de temple i-au fost consacrate in lume. Pentru ca i-a ajutat atat de mult pe copii, la petrecere dulciurile si cadourile, sunt distribuite copiilor.

Parintii sai au murit  ucisi de o epidemie si i-au lasat Sfantului Nicolae o mare avere. Cu toate acestea, tanarul a decis sa o  distribuie saracilor si sa intre intr-o manastire ca monah. Mai tarziu a facut un pelerinaj in Egipt si Palestina, unde a intalnit Tara Sfanta.

Trecerea secolelor nu a redus popularitatea acestui sfant ci mai degraba a urcat-o.

Cum a aparut numele de Mos Craciun?Ce stim despre asta ?

Devotamentul sau s-a raspandit foarte mult in Germania. In plus, deoarece in limba germana se numeste “San Nikolaus”, au inceput sa-l numeasca Mos Craciun. Aceasta figura a fost infatisata in costumul sau rosu, barba alba care trece din casa in casa, inmanand jucarii copiilor.

Pentru un Craciun perfect vei avea nevoie de un brad de Craciun artificial.

Cum a devenit Sfantul Nicolae episcop?

Conform traditiei, in orasul Mira, in Turcia, episcopii si preotii se aflau in templu adunati pentru alegerea noului episcop. In cele din urma, ei au spus: “Vom alege urmatorul preot care sa intre in templu.” In acel moment, fara sa stie ce se intampla, Nicolae a intrat si prin aclamarea tuturor a fost ales episcop. Sfantul Nicolae a fost foarte iubit de toti locuitorii.

Marinarii din Marea Egee si Marea Ionica au o “stea a Sfantului Nicolae” si isi doresc unul altuia o calatorie buna, spunand: “Fie ca Sfantul Nicolae sa va tina carma “.

Mos Craciun a fost creat dupa numele sfantului in limba germana, Sf. Nikolaus.

De ce se praznuieste Sfantul Nicolae in decembrie?

Acest sfant a murit la 6 decembrie 345. Din acest motiv, la aceasta data se sarbatoreste ziua sa de sarbatoare. Dupa moartea sa a devenit primul sfant, nu un martir, care s-a bucurat de un devotament deosebit in Est si Apus. In plus, acest sfant este cunoscut in doua moduri:

  • In rasarit il numesc Nicolás de Mira, dupa cetatea in care a fost episcop.
  • Cu toate acestea, in Occident se numeste Nicolae de Bari.Pentru ca, atunci cand mahomedanii au invadat Turcia, un grup de catolici au luat in secret moastele sfantului si le-au dus in orasul Bari, in Italia.

In prezent,  numeroase persoane cumpara brazi artificiali de lux pentru a-i impodobi, in asteptarea lui Mos Craciun.

O multitudine de relatari miraculoase au aparut despre el.

Una dintre numeroasele legende construite in jurul acestui sfant si faima sa de daruitor de daruri se bazeaza pe mai multe povesti. Cel mai popular este ca un om sarac, tata a trei fiice, nu le-a putut casatori pentru ca nu aveau zestrea necesara. Deci, lipsind fetele de zestre, pareau destinate sa fie singure.

“Constient de acest lucru, Nicolae le-a inmanat fiecaruia cate o punga plina cu monede de aur. Se spune ca toate acestea au fost facute in secret de catre acest episcop

No Comments

Post A Comment